Tannpleier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tannpleier er en yrkesgruppe innen helsesektoren som fikk autorisasjon i 2001. Tannpleierne er en yrkesgruppe som arbeider med forebyggelse av sykdom i tenner og munnhule.

Tannpleiere arbeider med alle deler av befolkningen, fra småbarn til eldre, friske og kronisk syke, funksjonsfriske og funksjonhemmede. De har dermed en betydningsfull rolle i den norske tannhelsetjenesten. Ca 2/3 av de yrkesaktive tannpleierne i Norge er ansatt i den offentlige tannhelsetjenesten. 1/3 arbeider enten kun på private tannklinikker eller har en fot innenfor både privat og offentlig sektor. Antall tannpleiere som driver egne selvstendige tannpleierklinikker har økt de siste 10 årene, noe som er i tråd med helsemyndighetenes ønsker.

Det vil mest sannsynlig bli større etterspørsel etter tannpleiertjenester i fremtiden, spesielt i privat sektor.

Tannpleierne arbeider blant annet på tannklinikker, sykehjem, videregående skoler, på høgskoler/universitet, institusjoner, helsestasjoner, i dentale firmaer m.m.

Den offentlige tannhelsetjenesten[rediger | rediger kilde]

Tannpleierne i Den offentlige tannhelsetjenesten samarbeider med primærhelsetjenesten med tiltak mot barn og unge i barnehager og i grunnskolen, elever ved studieretninger for helse- og sosialfag på videregående skoler og studenter ved høgskoler for helse- og sosialfaglige utdanninger.

De deltar i og leder mye av opplæringsarbeidet på sykehjem og andre institusjoner innenfor tannhelse. De samarbeider også om opplærings- og undervisningsvirksomhet overfor andre grupper av befolkningen slik som funksjonshemmede, eldre og kronisk syke.

En stor del av tannpleierens arbeid foregår likevel på tannklinikk. Dette arbeidet inkluderer undersøkelser, behandling, helsefremmende og forebyggende tiltak overfor enkeltindivider og grupper.

Den kliniske virksomheten omfatter klinisk og røntgenologisk undersøkelse av tenner, tannkjøtt og munnslimhinner, kontroll av bitt, diagnostisering og oppfølging av pasientens tannhelsetilstand, fjerning av tannsten og plakk, behandling av tannkjøttsykdom (gingivitt og periodontitt), midlertidig fyllings- og kroneterapi, fluorbehandling m.m. Tannpleierne veileder pasientene slik at de blir bedre i stand til å ivareta egen tannhelse.

Privat tannhelsetjeneste[rediger | rediger kilde]

De privatansatte tannpleierne arbeider hovedsakelig på en tannklinikk. Det er flest voksne og friske eldre som får tilbud om tannbehandling på de private tannklinikkene og oppgavene vil være mange av de samme som i den offentlige tannhelsetjenesten.

De kan også ha en del andre oppgaver som for eksempel bleking av tenner der dette er tilrådelig, påsetting av tannsmykker, tilpasning av bittskinner og justering av proteser m.m.

En del tannpleiere er ansatt hos eller samarbeider nært med spesialister innen kjeveortopedi, periodontister og kjevekirurger. Arbeidsoppgavene vil derfor variere en del avhengig av hvor tannpleieren arbeider. Det helsefremmende og forebyggende vil alltid gjenspeiles i behandlingen som tilbys.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]