Diskusjon:Stortingsvalget 2021

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Grupperinger og ledelse[rediger kilde]

Er det egentlig informerende eller villedende å gruppere partiene til 2021 valget allerede nå? "Ap+Sp+SV" stilles opp mot "H+FrP+KrF+V" - og med "H+FrP+V" i regjering er dette misvisende på mange måter. KrF er ikke en del av regjeringssamarbeidet, Rødt er mer på venstresiden enn Sp, og MdG er uavhengige. Ideologisk er KrF+Sp fremdeles klassiske sentrumspartier, mens V er blitt mer liberalistiske - men det er ikke utenkelig at KrF og Sp finner mer sammen frem mot 2021. Jeg mener det er alt for tidlig å lage grupperinger til 2021 nå (2018), og "ledelse" er i alle fall spekulativt, fordi uansett ikke er et numerisk forhold mellom stemmer og representanter på Stortinget. Markuswestermoen (diskusjon) 7. mai 2018 kl. 11:45 (CEST)[svar]

Enig med Markuswestermoen at er i tidligste laget, dette er spekulasjoner som mediene driver med. På den annen side er det omtalt i seriøse kilder og da er det innafor å gjøre det her, men det opplysningene må ha kilde. --Vennlig hilsen Erik d.y. 13. aug. 2021 kl. 11:10 (CEST)[svar]

Avsnittet om regjeringsalternativer har i det hele tatt et visst preg av øyeblikksbilde i nyhetene.--Vennlig hilsen Erik d.y. 13. aug. 2021 kl. 11:17 (CEST)[svar]

Regjeringsalternativer[rediger kilde]

Legger spekulasjoner her inntil seriøse kilder blir tilført: Oppsummert: Det foreligger tre mulige regjeringsalternativer, alle uten flertall:

  • 1. Arbeiderpartiet og Senterpartiet, med Støre eller Vedum som statsminister. Forutsetter borgerlig støtte fordi SV nekter.
  • 2. Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, med Solberg som statsminister. Forutsetter fortsatt flertall sammen med FrP i Stortinget.
  • 3. Høyre og Fremskrittspartiet, med Solberg som statsminister. Forutsetter fortsatt flertall sammen med KrF og Venstre i Stortinget.
  • Øvrige alternativer blokkeres av ett eller flere involverte partier.

Hypotetiske flertallskoalisjoner:

  • 1. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet (98 mandater på siste meningsmåling, 85 trengs for flertall)
  • 2. Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet (95 mandater)
  • 3. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti (93 mandater)
  • 4. Arbeiderpartiet og Høyre (87 mandater)

Vennlig hilsen Erik d.y. 13. aug. 2021 kl. 11:12 (CEST)[svar]

Pandemi[rediger kilde]

Den praktiske gjennomføringen av valget blir påvirket av den pågående globale pandemien. 51.174.17.218 4. apr. 2021 kl. 18:37 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Stortingsvalget 2021. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 20. jun. 2021 kl. 12:14 (CEST)[svar]

Beregninger i malen[rediger kilde]

Litt nerdete sak: Infoboksen her er snekra sånn sammen at det legges inn en del skjulte tall, og så beregner malen de talla som vises. Om ikke begrepsbruken er den samme, risikerer vi å få andre viste tall enn de offisielle fra Valgdirektoratet. Normalt er det nok liten risiko, ettersom ulikhetene er små, men plutselig bikker det over ved avrunding, og da blir det en tidel skilnad. Jeg klarer ikke å lese hvordan beregningene gjøres i malen. Kanskje noen andre kan sjekke at det er rett.

Spørsmåla er:

  • Direktoratet inkluderer blanke og forkasta stemmer når frammøteprosent beregnes. Gjør malen det samme?
  • Direktoratet inkluderer ikke blanke og forkasta stemmer når oppslutninga til det enkelte parti beregnes. Gjør malen det samme?

I malen skal vi legge inn tre store tall: stemmeberettigede, avgitte_stemmer og gyldige_stemmer. Dessuten stemmetall for hvert parti. Fra dette beregnes partias andel stemmer og frammøteprosent. Stemmeberettigede er samme parameter som hos Valgdirektoratet. Avgitte_stemmer er lik det som kalles «Hittil oppgitte stemmer». Gyldige_stemmer er summen av alle godkjente partistemmer (ikke oppgitt som sum hos VD). Dette er sammenlikning gjort mellom innlagte tall og VD-tall 19. september klokka 09.30. Hilsen GAD (diskusjon) 19. sep. 2021 kl. 09:46 (CEST)[svar]

Hei GAD! Så vidt jeg kan se så er både listestemmene og fremmøteprosent korrekt oppgitt i infoboksen i samsvar med valgdirektoratets tall. Mvh Lexicus.
Ja, resultatene er denne gangen de samme, men er beregningsmåten nøyaktig lik? Ulik beregningsmåte vil som nevnt stort sett ikke ha noe å si, men kan i blant gi en tidels forskjell. Og skulle vi få et protestvalg med større antall blanke eller forkasta stemmer, så vil det kunne bli mer vesentlige ulikeheter. Jeg håper derfor noen kan verifisere at malen regner i henhold til direktoratets standard. Eventuelt må det legges inn en klar beskrivelse av hva vi mener. Hilsen GAD (diskusjon) 19. sep. 2021 kl. 20:24 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Stortingsvalget 2021. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 20. mar. 2023 kl. 17:27 (CET)[svar]