Talesøk
Talesøk (engelsk: Voice search) er en måte å søke etter informasjon på internett eller på bærbare enheter ved bruk av stemmen. Kommunikasjonen mellom mennesker og datastyrte tjenester foregår ved bruk av taleteknologi[1].
I 2011 introduserte Apple en tale-basert personlig assistent kalt Siri[2] som gjorde det mulig å søke etter informasjon ved bruk av stemmen. Flere personlige assistenter som Microsofts Cortana og Amazons Alexa har kommet på markedet med samme muligheter for talesøk.
Den største forskjellen mellom talesøk og tekstbasert søk ligger i hvordan brukeren søker etter informasjon. Spørsmål blir ofte stilt i hele setninger ved bruk av spørreord som hvem, hva, hvor, hvordan og hvorfor.
Utfordringene med talesøk ligger i å forstå menneskets naturlige språk[2], som dialekter og toneleie. En annen utfordring med talesøk er å forstå hva personer mener med det som sies.[2]
Fagfeltet interaksjonsdesign har i nyere tid fått øynene opp for denne teknologien[2] da det bidrar til å øke tilgjengeligheten på nett for mennesker, som har vanskeligheter med å bruke tastatur og andre lignende enheter.
Menneskehjernen er «designet» for å gjenkjenne ting raskt i motsetning til det å hente frem minner uten perseptuelle hjelpemidler som hjernen er dårligere på. En tredje utfordring med talesøk er derfor at det krever høyere kognitiv innsats å bruke søk hvis et grafisk grensesnitt for navigasjon eller linker ikke eksisterer.[3]
Arbeidsminnet vårt er veldig begrenset. Når resultater fra en spørring gjennom normalt søk blir presentert, er det naturlig at personen retter oppmerksomheten mot det og bort fra det hun søkte etter. Dermed er det lett å glemme hva den opprinnelige spørringen var. Den samme utfordringen kan potensielt ligge i talesøk. Resultatet av et stemmesøk burde derfor inkludere den opprinnelige spørringen fra brukeren.[4]
Talesøk forutses å bli mer utbredt og akseptert innen år 2020[5].
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ «taleteknologi – Store norske leksikon». Store norske leksikon. Besøkt 15. november 2016.
- ^ a b c d Benyon, David (2014). Designing Interactive Systems. Pearson. s. 298.
- ^ Nielsen Norman Group. «Search Is Not Enough: Synergy Between Navigation and Search».
- ^ Johnson, Jeff (2014). «Recognition is Easy; Recall is Hard». Designing with the Mind in Mind. Elsevier. s. 121–129. ISBN 978-0-12-407914-4. Besøkt 24. november 2019.
- ^ Hearst, Marti (2009). «12: Emerging Trends in Search Interfaces». Search User Interfaces. Cambridge University Press.