Talesøk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Talesøk (engelsk: Voice search) er en måte å søke etter informasjon på internett eller på bærbare enheter ved bruk av stemmen. Kommunikasjonen mellom mennesker og datastyrte tjenester foregår ved bruk av taleteknologi[1].

I 2011 introduserte Apple en tale-basert personlig assistent kalt Siri[2] som gjorde det mulig å søke etter informasjon ved bruk av stemmen. Flere personlige assistenter som Microsofts Cortana og Amazons Alexa har kommet på markedet med samme muligheter for talesøk.

Den største forskjellen mellom talesøk og tekstbasert søk ligger i hvordan brukeren søker etter informasjon. Spørsmål blir ofte stilt i hele setninger ved bruk av spørreord som hvem, hva, hvor, hvordan og hvorfor.

Utfordringene med talesøk ligger i å forstå menneskets naturlige språk[2], som dialekter og toneleie.

Fagfeltet interaksjonsdesign har i nyere tid fått øynene opp for denne teknologien[2] da det bidrar til å øke tilgjengeligheten på nett for mennesker som har vanskeligheter med å bruke tastatur og andre lignende enheter.

Talesøk forutses å bli mer utbredt og akseptert innen år 2020[3].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «taleteknologi – Store norske leksikon». Store norske leksikon. Besøkt 15. november 2016. 
  2. ^ a b c Benyon, David (2014). Designing Interactive Systems. Pearson. s. 298. 
  3. ^ Hearst, Marti (2009). «12: Emerging Trends in Search Interfaces». Search User Interfaces. Cambridge University Press.