Tagelharpe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tagelharpe eller talharpe er et nordisk strenginstrument med historie som går tilbake til i hvert fall middelalderen. Funn av instrumentet har for det meste blitt gjort i norden. Bruk av tagelharpen levde videre i Estlands svenskbygder helt til 1900-tallet og i Finland ikke fullt så lenge.

Tagelharpen spilles med bue. Tagelharpen holdes mot kneet med buen i høyre hånd og venstre hånd rundt det ene rammestykket slik at fingrene på venstre hånd kan bli brukt til å spille på strengene og dermed få fram forskjellige tonehøyder.

Akustistk elektrisk tagelharpe laget av Charlie Bynum, Silver Spoon Music, NL. 2014

Det finnes óg en finsk versjon av tagelharpe kalt jouhikko, men denne har ofte bare én eller to strenger mot tagelharpe som gjerne har 3 eller fler.

Det er usikkert nøyaktig hvor langt tilbake i tiden instrumentet har vært brukt, men man vet at det eksisterte lyrer i vikingtiden; om disse ble spilt med bue eller ikke er derimot uklart. Det eldste beviset vi har for bruk av tagelharpe er et bilde av en tagelharpespiller i Nidarosdomen, utfra dette kan man regne med at instrumentet har vært i bruk i alle fall siden 1300-tallet.

Moderne bruk:

Moderne versjoner av instrumentet lages ofte med nylonstrenger istedenfor de tradisjonelle strengene av hestehalehår. Den norske musikeren Einar «Kvitrafn» Selvik i bandet Wardruna bruker en tradisjonell tagelharpe i flere av bandets sanger som blant annet er brukt i lydsporet til den irsk-kanadiske TV-serien Vikings.