Table Bay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Overblikk over seilskip i Table Bay i 1727 med Table Mountain i bakgrunnen.

Table Bay (afrikaans Tafelbaai) er en naturlig, liten bukt ved Cape Town som er den nordlige enden av Kapphalvøya som strekker seg sørover til Kapp det gode håp. Den fikk navnet fordi den domineres av fjellet med den flate toppen, Table Mountain.

Robben Island, hvor Nelson Mandela var fengslet i flere tiår, ligger i denne bukta. Selv om bukta var berømt i flere århundrer som havn for skip, er den egentlig en nokså dårlig naturlig havn og svært utsatt for storm fra både sørøst og nordvest. Mange seilskip som søkte tilflukt i bukta i løpet av de 17. og 18. århundrene ble drevet på land av storm.

Nederlandske kolonister holdt fast ved sin koloni på breddene til Table Bay siden naturlige havner langs denne kystlinjen er sjeldne, og de eneste realitiske alternativene, Simon's Bay og Saldanha Bay, nesten ikke hadde ferskvann. Til slutt ble en havn bygget i Table Bay ved å bygge opp land og bølgebrytere for å beskytte skipene. Den eldre delen av denne strukturen kalles Victoria Dock. Den nyere delen kalles Duncan Dock.