THAAD

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) er et system for rakettforsvar, - som ved hjelp av radar[1] skal oppdage innkommende (fiendens) raketter.

Systemet består av mobile (flyttbare) ramper for raketter, - og tilhørende raketter.[2]

Systemet ble først tatt i bruk under Irak-krigen på begynnelsen av 1990 tallet, - og er også utplassert på Hawaii[3]

Systemet blir også omtalt som et "rakettskjoldsystem som kan sette ballistiske missiler med kort og lang rekkevidde ut av spill"[4]

THAAD kalles et defensivt system, - men er like fullt et våpen[5]

I en uttalelse fra Pacific Command, som har ansvar for USAs militære operasjoner i Asia og Stillehavs-regionen, understrekes det at THAAD kun er et forsvarssystem og ikke en trussel mot andre land.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Iselin Elise Fjeld (02.05.2017). «USAs rakettskjold mot Nord-Korea er oppe». NRK. Besøkt 04.09.2017. «THAAD: Rakettskjoldet som USA har plassert i Sør-Korea kan ved hjelp av radar oppdage fiendtlige missiler fra Nord-Korea og skyte dem ned.» 
  2. ^ NTB (04.09.2017). «Kina med skarp protest til Nord-Korea». ABC Nyheter. Besøkt 04.09.2017. «Sør-Korea og USA styrker rakettforsvaret Sør-Korea og USA skal styrke rakettforsvaret mot Nord-Korea som svar på Nord-Koreas siste prøvesprengning, opplyser Sør-Koreas forsvarsdepartement. Kina har reagert sterkt på THAAD-systemet mot innkommende raketter som allerede er installert i Sør-Korea, men det sørkoreanske forsvarsdepartementet sier at ytterligere fire utskytingsramper i systemet skal utplasseres. De blir utplassert midlertidig etter konsultasjoner mellom Sør-Korea og USA for å styrke forsvaret mot raketter fra Nord-Korea, heter det. THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) besto opprinnelig av seks utskytningsramper og ble utplassert tidligere i år.» 
  3. ^ Espen Arnold Hansen (06.03.2017). «USA utplasserer rakettforsvar i Sør-Korea». vg.no. Besøkt 04.09.2017. «Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ble først tatt i bruk under Irak-krigen på begynnelsen av 1990-tallet og er allerede utplassert på Hawaii.» 
  4. ^ NTB (26. april 2017). «Rakettskjoldet til USA settes opp i Sør-Korea». NTB/Dagbladet.no. Besøkt 04.09.2017. «Det omtales som et rakettskjoldsystem som kan sette ballistiske missiler med kort og lang rekkevidde ut av spill.» 
  5. ^ Aftenpostens Korrespondent Jørgen Lohne (3. mai 2017). «Sinte protester mot USAs rakettforsvar i Sør-Korea». Aftenposten. Besøkt 04.09.2017. «– THAAD kalles et defensivt system, men det er like fullt et våpen, forklarer Won-munken Yang Myoung-il som sitter i et hvitt plasttelt på Ganghwamun-plassen i Seoul.» 
  6. ^ NTB (7. mars 2017). «Kina reagerer kraftig på amerikansk rakettskjold i Sør-Korea». NTB/ABC nyheter. Besøkt 04.09.2017. «I en uttalelse fra Pacific Command, som har ansvar for USAs militære operasjoner i Asia og Stillehavs-regionen, understrekes det at THAAD kun er et forsvarssystem og ikke en trussel mot andre land.»