T-Series

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
T-Series
Org.formPrivat selskap
BransjeShowbusiness
Etablert11. juli 1983[1]
Eier(e)Bhushan Kumar
HovedkontorDelhi
LandIndia
Grunnlegger(e)Gulshan Kumar
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Super Cassettes Industries Private Limited er et indisk musikk- og filmproduksjonsselskap som går under navnet T-Series på nettstedet YouTube. T-Series er Youtube-kanalen med flest abonnenter på Youtube, med over 225 millioner abonnenter per 24. september 2022.

Historie[rediger | rediger kilde]

T-series ble grunnlagt 11. juli 1983, av Gulshan Kumar da han var en fruktbodsselger i Daryaganj-området i Delhi. Opprinnelig solgte selskapet kopierte Bollywood-sanger, før det begynte å gi ut originalmusikk. På det tidspunktet var det indiske markedet ganske lite, med utbredt piratkopiering. Samtidig oppsto det en stadig økende etterspørsel etter kassettmusikk, som T-series da begynte å profilere seg med. Selskapet benyttet seg også av muligheter i lovverket om opphavsrett som åpnet for utgivelse av coverversjoner av sanger, som T-series kom til å publisere mye av. Selskapet bygget katalogen sin gjennom gjenutgivelser av populære hits, og det publiserte ofte filmer før premieren for å sikre at opptakene var de første som kom på markedet. Kumar oppdaget at det også var et marked for åndelig musikk, og begynte å spille inn og selge den. Kumar la merke til at mange eldre hinduister ikke kunne lese salmer og sanger på grunn av sviktende syn, så Kumar hyret sangere til å spille inn sangene og solgte dem som billige kassetter til dem som ikke kunne lese selv. Senere filmet han store hinduistiske pilegrimsreiser i India og solgte dem på VHS og videokassettbånd.

T-Series første utgivelse av originalt filmlydspor var for Lallu Ram i 1984, med musikk av Ravindra Jain. Selskapets gjennombrudd kom da det ga ut lydsporet til Qayamat Se Qayamat Tak fra 1988 (også kjent som QSQT), regissert av Mansoor Khan og med Aamir Khan og Juhi Chawla i hovedrollene. Qayamat Se Qayamat Tak-lydsporet, komponert av Anand-Milind og skrevet av Majrooh Sultanpuri, ble det mest solgte indiske lydsporalbumet fra 1988 og et av de mest solgte indiske lydsporalbumene på 1980-tallet, med over åtte millioner solgte enheter. Den mest populære sangen fra albumet var «Papa Kehte Hain», sunget av Udit Narayan. T-Series-grunnlegger Gulshan Kumar spilte snart en nøkkelrolle i Bollywoods kassettboom på slutten av 1980-tallet med sine rimelige T-Series-album. T-series ble senere et ledende musikkselskap med utgivelsen av Aashiqui (1990), regissert av Mahesh Bhatt. Aashiqui-lydsporalbumet, komponert av duoen Nadeem – Shravan, solgte 20 millioner enheter i India, og er det bestselgende Bollywood-lydsporalbumet gjennom tidene. En coverversjon av «Dheere Dheere» fra Aashiqui ble senere sunget av Yo Yo Honey Singh og gitt ut av T-series i 2015. T-series var i stor grad ansvarlig for å utløse en boom for den indiske musikkindustrien på begynnelsen av 1990-tallet. Mange av de mest solgte albumene fra Bollywood på 1990-tallet, spesielt de som ble komponert av Nadeem – Shravan, ble gitt ut under T-Series-etiketten.

Youtube-kanalen T-Series har vært på plattformen siden 2006, men først i 2010 begynte de å publisere videoer på den. Den 15. februar 2021 hadde kanalen over 172 millioner abonnenter, og over 140 milliarder avspillinger.

Den 22. februar 2019 ble T-Series kanalen med flest abonnenter på Youtube, etter at Youtube fjernet abonnenter fra kanaler på plattformen. PewDiePie, som tidligere hadde flest abonnenter, ble derfor liggende under T-Series i en kort periode før kanalen overtok tittelen igjen. PewDiePie har i ettertid mistet denne tittelen flere ganger, og er nå Youtube-kanalen med nest flest abonnenter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ opencorporates.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]