T-Series

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
T-Series
T-series-logo.svg
Org.formPrivat selskap
BransjeShowbusiness
Etablert11. juli 1983[1]
HovedkontorDelhi
LandIndia
Grunnlegger(e)Gulshan Kumar
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Super Cassettes Industries Private Limited er et indisk musikk- og filmproduksjonsselskap som går under navnet T-Series på nettstedet YouTube. T-Series er Youtube-kanalen med flest abonnenter på Youtube, med over 170 millioner abonnenter per 2. februar 2021

Historie[rediger | rediger kilde]

T-series ble grunnlagt 11. juli 1983, av Gulshan Kumar. Da han på det tidspunktet var en fruktbodsselger i Daryaganj-området i Delhi. Opprinnelig solgte selskapet kopierte Bollywood-sanger, før de begynte å gi ut originalmusikk. På det tidspunktet var det indiske ganske lite, med utbredt piratkopiering. Samtidig ble det en stadig økende etterspørsel etter kassettmusikk, som T-series da begynte å profilere seg til. I følge Rediff, mens Kumar "var involvert i musikkopiering, var han lidenskapelig markeds- og forbrukerdrevet." Selskapet benyttet seg også av muligheter i lovverket om opphavsrett som åpnet for utgivelse av coverversjoner av sanger, som T-series kom til å publisere mye av. Selskapet bygget katalogen sin gjennom gjenutgivelser av populære hits, og det publiserte ofte filmer før utgivelsen av dem for å sikre at opptakene var de første som kom på markedet. Kumar oppdaget at det også var et marked for andaktig musikk, og begynte å spille inn og selge den. Kumar la merke til at mange eldre hinduister ikke kunne lese salmer og sanger på grunn av sviktende syn, så Kumar hyret sangere til å spille inn sangene og solgte dem som billige kassetter til de som ikke kunne lese selv. Senere filmet han store hinduistiske pilegrimsreiser i India og solgte dem på VHS og videokassettbånd.

T-Series første utgivelse av originalt filmlydspor var for Lallu Ram i 1984, med musikk av Ravindra Jain. Selskapets gjennombrudd kom da det ga ut lydsporet til Bollywood-kortspillet Qayamat Se Qayamat Tak fra 1988 (også kjent som QSQT ), [22] regissert av Mansoor Khan og med Aamir Khan og Juhi Chawla i hovedrollene. Qayamat Se Qayamat Tak-lydsporet, komponert av Anand-Milind og skrevet av Majrooh Sultanpuri, ble det mest solgte indiske lydsporalbumet fra 1988 og et av de mest solgte indiske lydsporalbumene på 1980-tallet, med mer enn 8 millioner solgte enheter. Den mest populære sangen fra albumet var "Papa Kehte Hain", sunget av Udit Narayan. T-Series-grunnlegger Gulshan Kumar spilte snart en nøkkelrolle i Bollywoods kassettboom på slutten av 1980-tallet med sine rimelige T-Series-album. T-series ble senere et ledende musikkselskap med utgivelsen av Aashiqui (1990), regissert av Mahesh Bhatt. Aashiqui-lydsporalbumet, komponert av duoen Nadeem – Shravan, solgte 20 millioner enheter i India, og er det bestselgende Bollywood-lydsporalbumet gjennom tidene. En coverversjon av "Dheere Dheere" fra Aashiqui ble senere sunget av Yo Yo Honey Singh og gitt ut av T-series i 2015. T-series var i stor grad ansvarlig for å utløse en boom for den indiske musikkindustrien på begynnelsen av 1990-tallet. Mange av de mest solgte albumene fra Bollywood på 1990-tallet, spesielt de som ble komponert av Nadeem – Shravan, ble gitt ut under T-Series-etiketten.

Youtube-kanalen T-Series har vært på plattformen siden 2006, men først i 2010 begynte de å publisere videoer på den. Den 15. februar 2021 hadde kanalen over 172 millioner abonnenter, og over 140 milliarder avspillinger.

Den 22. februar 2019 ble T-Series kanalen med flest abonnenter på Youtube, etter at Youtube fjernet abonnenter fra kanaler på plattformen. PewDiePie, som tidligere hadde flest abonnenter, ble derfor liggende under T-Series i en kort periode før kanalen overtok tittelen igjen. PewDiePie har i ettertid mistet denne tittelen flere ganger, og er nå Youtube-kanalen med nest flest abonnenter.

Referanser[rediger | rediger kilde]