Tømmertilhenger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Tømmertilhenger er en tilhenger for landbrukstraktor eller ATV som er beregnet på å frakte virke av ved eller kappet tømmer fra skogen til lunneplassen. Den er bygd av stål og har 2 til 5 sett med tømmerbanker som holder lasset på plass. I front er det en grind som sikrer at lasset ikke sklir fremover. Normalt har tømmertilhengeren kran montert foran grinda, som drives hydraulisk. En slik kran har normalt rekkevidde fra 4 til 9 meter, og er utstyrt med en tømmerklo til lasting av virke. Enkelte traktorer kan ha tak- eller bakmontert kran, og tømmertilhengeren er da uten kran. De større kranene har gjerne utskyt på 1,5 til 2,5 meter, for å hente virke lengst ut. Tømmerhengeren kan ha enkel eller dobbel ramme, og boggiakslinger for å øke stabiliteten og bæreevnen i ulendt terreng. For kjøring etter vei og for sikker kjøring i terrenget har de aller fleste tømmertilhengere brems på første hjulpar i boggien. Større og mer profesjonelle modeller kan ha drift på hjulene gjennom eget oljeanlegg drevet fra traktorens kraftuttak (PTO) eller via olje fra traktoren. Tidligere modeller kunne også ha mekanisk drift fra traktorens kraftuttak.

Tømmertilhengere for ATV har egen motor som driver hydraulikkanlegget, gjerne montert foran på ATV for best vektfordeling.

Normalt har tømmertilhengeren støtteben av utskyt- eller lavettype, for å sikre stabilitet ved kranbruk ut til en av sidene.

Lastekapasitet på en tømmertilhenger kan variere fra rundt 1,5 tonn på de minste modellene beregnet på ATV-drift, til 12 til 14 tonn på de største. Lastekapasitet oppgis i maksimal last, men også arealet til frontgrinda brukes som kapasitetsmål.

For enda større lastekapasitet må man over på profesjonelle lastbærere som er selvkjørende uten bruk av landbrukstraktor.