Dobbeltclutching

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Synkronisering (girkasse)»)

Dobbeltclutching er en måte å skifte gir på med en bil med manuell girkasse. Metoden innebærer å trykke inn clutchen, ta bilen ut av gir til giret står i fri, gi gass så turtallet på motoren øker og ta clutchen ut og inn igjen mens giret står i fri. Giret settes deretter i nytt gir og clutchen tas ut.

For å forklare hva som skjer må man tenke seg motorakslingen med svinghjulet som er ene siden av clutchen. Denne går så fort som motorens turtall bestemmer. Akslingen mellom clutchen og girkassa roterer også så fort som bilens turtall bestemmer, men når både clutch er frikoblet og giret er i fri roterer denne fritt og kan miste rotasjonen. Akslingen fra girkassa til hjulene følger rotasjonen som tilsvarer rotasjonen i hjulene og farta bilen har.

Synkronisering i girkasser[rediger | rediger kilde]

Synkroniseringen i moderne girkasser består av friksjonsringer som virker når girstanga føres inn mot et gir. Da vil akslingen mellom clutch og girkasse settes i samme rotasjonshastighet som den vil få i det giret girstanga er på vei mot. Når tannhjulene i girkassa møtes har de nesten samme hastighet og bilen går inn i nytt gir uten problemer.

Hvis synkroniseringen virker dårlig, vil det være lett å gire til høyere gir, siden akslingen mellom clutch og girkasse da skal ha langsommere rotasjon, tilsvarende det reduserte motorturtallet med høyere gir. Dette kommer av at akslingen vil miste noe rotasjonshastighet når den er frikoblet.

Når man girer ned til et dårlig synkronisert gir, må rotasjonen i akslingen mellom clutch og girkasse økes, forholdsvis like mye som motorturtallet økes ved lavere gir, om ikke tannhjulene skal treffes med ganske forskjellig hastighet. Denne økningen av rotasjonshastighet oppnås med dobbeltclutchingen siden turtallet på motoren økes og clutchen kobles / pedalen slippes ut mens giret står i fri. Da økes rotasjonshastigheten på akslingen mellom clutch og girkasse ved hjelp av motoren.

Moderne girkasser har synkroniserte gir som gjør dobbeltclutching overflødig. Siden første gir nesten kun brukes fra stillestående, kan det være dårlig synkronisering for første giret også på nyere biler. Hvis man kjører sakte og skal gire til første giret kan det derfor være nødvendig å dobbeltclutche. På mange biler fra 60-tallet kunne det være nødvendig også å dobbeltclutche ned i 2. gir. På eldre biler uten synkronisering kunne det også være nødvendig å dobbeltclutche opp i gir, og man måtte alltid dobbeltclutche ved skifte til lavere gir.

Se også[rediger | rediger kilde]