Sympatikotomi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sympatikotomi (Endoskopisk torakoskopisk sympatektomi – ETS) er operasjon av den sympatiske hovednerven for behandling av hyperhidrose (overdreven svette) på hendene og i armhulen.

Fremgangsmåter[rediger | rediger kilde]

De sympatiske nervene danner et nettverk av nerver som er lokalisert i nærheten av ribbena (torakalområdet), nær ryggvirvelen. Blant disse forgreningene er det én spesifikk som danner ganglier, som forårsaker overdreven svette. Den kan fjernes gjennom krirugisk inngrep, kauterisering, avskjæring av forgreningene og den nyeste klipsteknikken, som innebærer plassering av et titanklips i den sympatiske nerven. For behandling av såkalt palmar hyperhidrose skjer inngrepet på ganglianivå T2–T3; for hyperhidrose i armhulene, og for moderat eller mild palmar hyperhidrose supprederes ganglia på nivå T4-T5. Jo høyere opp (nærmere T2) det inhiberes, jo større er sjansene for kompenserende svetting, som er den som følger etter det kirurgiske inngrepet.

Fysiske, mentale og følelsesmessige virkninger[rediger | rediger kilde]

Sympatektomi virker ved å deaktivere en del av det autonome nervesystemet (og dermed forstyrre signaler fra hjernen) gjennom kirurgisk inngrep, formålet er å fjerne eller lindre det foreliggende problemet. Mange ikke-sympatektomi-leger mener at denne praksisen er tvilsom, hovedsakelig fordi dens formål er å ødelegge anatomisk funksjonelle nerver.[1] Eksakte resultater av sympatektomi er umulig å forutsi, på grunn av betydelig anatomisk variasjon i nervefunksjon fra en pasient til en annen, og også på grunn av variasjoner i kirurgisk teknikk. Det autonome nervesystemet er ikke anatomisk nøyaktig, og det kan foreligge uforutsigbare koblinger som kan påvirkes når nerver blir deaktivert. Dette problemet ble demonstrert av et betydelig antall pasienter som gjennomgikk sympatektomi på samme nivå for håndsvette, men som deretter opplevde reduksjon eller eliminering av fotsvette, i motsetning til andre som ikke ble påvirket på denne måten. Ingen pålitelig operasjon eksisterer for fotsvette, bortsett fra lumbar sympatektomi, i motsatt ende av den sympatiske kjeden.

Kontrovers[rediger | rediger kilde]

I 2003 ble sympatektomi forbudt på opphavsstedet, Sverige, på grunn av overveldende klager fra funksjonshemmede pasienter. I andre land, inkludert USA, er dette en notorisk uregulert prosedyre. Internett har nå mange nettsteder drevet av kirurger som lovpriser fordelene med sympatektomi. Imidlertid er det også mange nettsteder som drives av funksjonshemmede sympatektomioffere som klager over alvorlige bivirkninger, som fører til redusert evne til å utføre yrkesmessige og daglige aktiviteter, og opplevelsen av at det ikke foreligger adekvat informert samtykke. Flere online diskusjonsfora og nettsteder er dedikert til emnet sympatektomikirurgi, hvor vitnesbyrd fra pasienter florerer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ McNaughton, Neil (1989). Biology and emotion. Cambridge, UK: Cambridge University Press. s. 67. ISBN 0-521-31938-2.