Symmetrisk kryptering

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Symmetrisk kryptering er en av tre hovedkategorier innen databasert kryptografi, ved siden av asymmetrisk kryptering og blokkchiffer. Symmetrisk kryptering bruker samme nøkkel for både kryptering og dekryptering. Nøkkelen som brukes kalles symmetrisk nøkkel, hemmlig nøkkel eller sesjonsnøkkel, og må være tilgjengelig både hos den som krypterer og den som skal dekryptere.[1] Siden samme nøkkel brukes for både kryptering og dekryptering er det store sikkerhetsmessige utfordringer knyttet til distribusjon og hemmelighold av nøkkelen. Dette er en av de ulempene med symmetrisk kryptering, sammenlignet med asymmetrisk kryptering.[2]

Noen vanlige algoritmer:

Fem elementer[rediger | rediger kilde]

Symmetrisk kryptering består av fem ulike elementer:

  1. Klartekst: Den originale meldingen eller informasjonen som skal krypteres.
  2. Krypteringsalgoritmen: Algoritmen styrer selve krypteringsprosessen, bytter om og endrer klarteksten.
  3. Hemmelig nøkkel: Den hemmelige nøkkelen brukes som en del av krypteringsalgoritmen, og ligger til grunn for byttene og endringene i krypteringsprosessen. Nøkkelen er nødvendig for å dekryptere meldingen.
  4. Kryptert tekst: Dette er den forvanskede teksten etter at krypteringsalgoritmen er kjørt. Denne teksten vil variere ut i fra hvilken krypteringsalgoritme som brukes. Man kan bruke samme krypteringsalgoritme, men forskjellige nøkler. Dette vil endre resultatet av den kryptere teksten.
  5. Dekrypteringsalgoritme: Dette er i praksis krypteringsalgoritmen reversert. For at reversering skal være mulig, er man avhengig av den hemmelige nøkkelen og den krypterte teksten.

Ulike typer symmetrisk kryptering[rediger | rediger kilde]

Block cipher brukes til å kryptere klartekst ved hjelp av en hemmelig nøkkel og en krypteringsalgoritme. Den krypterer data i blokker, det vil si at deler av teksten deles opp i blokker for så å bli kryptert. Størrelsen på blokkene varierer, det er vanlige å bruke 64-bits blokker. AES, som er blitt svært utbredt, krypterer med 128-bits blokker.

Det vanligste alternativet til Block cipher er Stream cipher, som riktignok blir brukt i mindre grad i moderne kryptografi. Stream cipher krypterer bit for bit, og krever mindre maskinkraft enn block cipher.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Delfs, Hans & Knebl, Helmut (2007). «Symmetric-key encryption». Introduction to cryptography: principles and applications. Springer. ISBN 9783540492436. 
  2. ^ Mullen, Gary & Mummert, Carl (2007). Finite fields and applications. American Mathematical Society. s. 112. ISBN 9780821844182.