Sverre Birger Kroken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sverre Birger Kroken (født 27. februar 1915 i Rauma, død 13. april 1993 i Rauma) var en lokal kjøpmann og XU-agent under andre verdenskrig.

Kroken var XU-agent med kodenavn M35. Han tilhørte XU- agentgruppa i Rauma med base på Åndalsnes. Kroken var en av agentene som hadde det viktige ansvaret med å rapportere tyske bevegelser i Romsdalen. Spesielt transportbevegelser ved tyskernes transportsentral på Nerhole (i dag museum) ved tettstedet Romsdalshorn. Her lå også Raumabanens lokale togstasjon, Romsdalshorn stasjon. Som var viktig å holde oppsyn med. Spesielt da Norges gullbeholdning sto gjemt på et sidespor ved stasjonen i flere dager fra 20 april 1940. Før gullebeholdningen ble fraktet videre til Molde, og derfra med båt til England. Ved Sogge utenfor Åndalsnes hadde tyskerne stasjonert over 200 mann. Der var det også mange brakker og utstyr. Fra denne basen dro tyskerne ut og bygde bunkere og andre stillinger i nærområdet, og rundt i fylket. Det var viktig å melde fra om aktiviteter herfra.

Kroken hadde tett kontakt og samarbeid med tungtvannssabotøren, Joachim Rønneberg. Rønneberg var ofte i Tafjordfjellene og inne i fjellheimen i Romsdalen. Der trente han sammen med de lokale XU-agentene. Både Kroken og Rønneberg var med på å ta imot engelske flyslipp med våpen og ammunisjon. Som blant annet ved Torsvatnet mellom Romsdalen og Tafjordfjellene i 1944. Kroken fikk opptrening i å utføre sprengnings- og sabotasjeoppdrag. Som blant annet et ledd i å bremse tyskernes tilgang til togtransport på Raumabanen.

Sverre Krokens yrke var kjøpmann. På Åndalsnes drev han kles- og skoforretning. Han var gift med Tordis Kroken, f. Slemmen. De hadde én datter. På fritiden var Sverre Kroken en ivrig og dyktig jeger- og laksefisker.

Kilder:

Krigshistoriker- og krigsmuseumsbestyrer, Tor Christian Jevanord, Rauma. Leder for Grytten historielag, Sigurd Nora, Rauma. Tidligere historielærer og kjentmann, Hans Hendset, Rauma. e verdenskrig.

forlegninger.

Romsdalen.