Svampbomber

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Svampbomber (engelsk: Sponge bombs; hebraisk פצצת ספוג bitsetsa tsvog) inneholder ikke eksplosiver, men brukes til å utløse en plutselig eksplosjon av et spesifikt skum som utvider seg raskt og deretter stivner.

De brukes for eksempel til å blokkere tunnelåpninger i det underjordiske tunnelsystemet i Gaza («Gaza Metro»), som Hamaskrigere ellers kunne dukke opp fra mens israelske soldater rykker frem gjennom tunnelsystemet under landets kamp etter Hamas' angrep på Israel i 2023.

Det israelske forsvar (IDF) testet ut bruken av svampbomber i 2021 i et treningsområde ved kibbutzen Tze'Elim, der tunneler ble bygget spesielt for øvelsen. Svampbombene består av en plastbeholder delt i to rom med to forskjellige væsker og en metallbit som må fjernes før bruk. Den kjemiske reaksjonen gjør at skummet utvikler og utvider seg raskt og stivner deretter. Svampbombene brukes av spesialtrente soldater fordi bruken ikke er uten fare.[1]

Det er for eksempel er det eliteenheten Yahalom (betyr diamant, enhet 5528), som spesialiserer seg på å oppdage og ødelegge tunneler. Yahalom inkluderer eliteenhetene Samur og Sayfan. Samur spesialiserer seg på krigføring i tunneler og andre underjordiske militæranlegg og har alle midler til å ødelegge tunnelene. De nøyaktige detaljene rundt disse operasjonene er hemmelige. Sayfan spesialiserer seg på urban og ukonvensjonell krigføring, og IDF har også Oketz, en spesialenhet som bruker hunder som er trent i tunnelkrigføring. Disse enhetene har også teknologisk utstyr som roboter som gjør soldatenes arbeid mindre farlig.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ‘Sponge bombs’ are Israel’s new secret weapon to block Hamas tunnels, The Telegraph, 25. oktober 2023. Lest 29. oktober 2023.
  2. ^ ‘Like fighting ghosts’: The challenge the IDF faces in destroying Hamas’s tunnels, Times of Israel, 28. oktober 2023. Lest 29. oktober 2023.