Surin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Surins segl

Surin er provinshovedstaden i provinsen Surin i det nordøstlige Thailand (kalt Isan-området). Befolkningen anslås til 46.700 (2005). Surin blir også kalt elefanthovedstaden i Thailand. Hvert år arrangeres det en elefantfestival i november med ca. 500 elefanter.

Surin er en av de nordøstlige provinsene (changwat) i Thailand. Nabolandene er (fra vest med urviseren) Buriram, Maha Sarakham, Roi Et og Sisaket. I sør grenser den mot Oddar Meancheay i Kambodsja. Surin dekker et totalt areal på 8 124 km2 fra Mun-elven i nord til Dangrek-fjellene i sør. Hovedstaden Surin-byen i den vestlige sentrale regionen er 434 km fra Bangkok. [1] Området med dagens Surin har lang historie med menneskelig bosetting som går tilbake til forhistoriske tider. Historisk sett har regionen blitt styrt av forskjellige mektige kongeriker, inkludert det angkorske kumer-imperiet, Lao-rike Lan Xang og det thailandske kongeriket Ayutthaya. Reflekterer denne historien som en del av det større geokulturelle området i Thailand kjent som Isan, er Surin etnisk mangfoldig. Det primære språket er Iso-dialekten til Lao. Høyttalere i sentral-thai står for en liten minoritet, mens nesten 50% av befolkningen er etnisk Khmer. Resten er talere av forskjellige Lao-språk og små tribalgrupper som Kuy og Nyah Kur. De nordøstlige provinsene har tradisjonelt blitt isolert, både fysisk og kulturelt, fra resten av Thailand og Surin er ikke noe unntak. Det store flertallet av provinsen er landlig og relativt dårlig. Det er liten industriell utvikling med ris som primærindustri. Ris bønder supplerer sin inntekt ved å kutte sukkerrør, som byggearbeidere, eller arbeider i den lokale silke veving handel. Elefantfangst og trening er også en viktig industri i Surin. Omtrent 25 prosent av alle elefantene i kongedømmet er oppvokst i Surin, hovedsakelig av det etniske Kuy-folket. Turisme er også viktig for Surin-økonomien. Elefanter og natur er i økende grad sett på som potensielt lukrative av provinsregeringen som har forsøkt å gjøre Surin til et populært reisemål for internasjonal økoturisme. Hovedsakelig har Surin et rykte for sine fine silke- og sølvpynteglasseringer produsert i turistfokuserte landsbyer som Khwao Sinaring Handicraft Village. Lokale handelsfolk utfører også grensehandel med kambodjere gjennom en grenseovergang på Chong Chom, 70 km sør for Surin-byen.

ThailandstubbDenne Thailandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.