Super Decathlon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Super Decathlon
Super Decathlon
Super Decathlon under flyoppvisning.
Informasjon
RolleSportsfly
ProdusentAmerican Champion
Introdusert1970
Utfaset(er i produksjon.)
Antall produsert> 6000
Spesifikasjoner
Lengde22,9 ft / 6,98 m
Høyde7,7 ft / 2,35 m
Vingespenn32 ft / 9,75 m
Vingeareal169,1 sq.ft /15,7
Egenvekt1340 lbs / 608 kg
Vekt (lastet)1950 lbs / 884,5 kg
MotorerLycoming AEIO-360-H1B
Topphastighet160 mph / 257 km/t
Marsjfart128 mph / 206 km/t
15800 ft m
Klatrefart1280 ft/min / m/min

Super Decathlon er en småflymodell produsert av flyfabrikken Bellanca som nå heter Amercan Champion. Alle flymodellene fra fabrikken er høyvingede, en motors, halehjulsfly, med fast understell, med 2 seter i tandemplassering.

Modellen ble lansert etter ønske fra akrobatikkflygere som med de tidligere modellene savnet mulighet for å fly med mye negativ G, for eksempel med utvendige manøvre med svinger og looper med oversiden av flyet på utsiden av loopen. Super Decathlon er en modell som er spesielt egnet til akrobatikkflyging og er mye brukt i oppvisningsflyging og til skoleflyging for akrokatikkutsjekk. Det er sertifisert for alle typer akrobatikkøvelser.

Teknisk beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Super Decathlon

Flyet har vridbar (constant speed) propell og 180 hk Lycoming, 4-sylinders- injeksjons- boksermotor. Vingene har vingeprofil med nesten lik bue på undersiden og oversiden, og er spesielt godt egnet til å fly opp ned.

Flyet har ikke flaps, i motsetning til alle de andre modellene fra fabrikken, men balanserorene er relativt store og har "spades" som er en aerodynamisk plate som reduserer stikkepresset ved bruk av balanseror. På høyderoret er det trimror som styres rent mekanisk fra venstre sidevegg i cockpit. Styringen gjøres med en stikke montert i gulvet, og med siderorspedaler med vanlig brems på øvre del av pedalene, både for piloten i framsetet og for passasjeren i baksetet.

Det er en ekstra bensintank under dashbordet som tillater flyging opp-ned i inntil 2 minutter. Det er vanlige bensintanker i hver vingerot på i alt 150 liter. Bensinmålerene er mekaniske og sitter på siden av hver tank i vingene, mot cockpit. Bensinmålerene er derfor ikke avhengig av elektrisk strømkilde for å fungere. Flygeren må se opp og til sidene for å se bensinmålerene. Bensinkrana har kun stillingene åpen og stengt, så det er ikke mulig å bruke kun bensintank på ene siden. Det er et spesielt "invertert" oljesystem som kan pumpe motoroljen fra øvre del av motoren slik at smøring av motoren også ivaretaes når flyet flyr opp-ned.

På øvre motordeksel (cowlingen) er det en luke som på bakken kan stilles åpen for å sikre mer friskluft for kjøling av motor og olje. Dette kan være aktuelt ved store motorytelser i varmt klima, og ved seilflyslep. Siden flyet ikke har flaps, egner det seg dårlig til sleping av seilfly, spesielt for eldre seilfly som må slepes med relativt liten hastighet.

Det er et eget håndtak på cockpitveggen foran døra som kan frigjøre dørhengslene, slik at døra kan fjernes fort. Døra er relativt liten, så det er en liten utfordring å komme inn i og ut av flyet for storvokste personer. Det er ikke krav om å bruke fallskjerm ved akroflyging med flyet, men det er ikke uvanlig at slik flyging likevel utføres med fallskjerm, slik at flyger og passasjer/instruktør kan komme ut av flyet og trygt ned på bakken om flyets strukturer skulle ødelegges. Det er enkelt å fjerne seteputene, siden fallskjermene fungerer som seteputer når de benyttes. I cockpittaket mellom vingene er det vindu som gjør det mulig å se rett opp, noe som er praktisk ved roll, for å se at horisonten ligger riktig, både når flyets nese er oppover, og senere i rollen når flyets nese er rett nedover.

Flyets dashbord er relativt lite, så flyet har færre instrumenter enn vanlig for et reisefly. Flyet har god marsjfart og egner seg også godt til turfly. Siden dashbordet er lite, er det en egen boks høyt på venstre side i cockpit, innenfor venstre vingerot, med mange brytere, sikringer og kontakter for hodetelefoner/headset.

Variantene[rediger | rediger kilde]

Champion Model 8KCAB Decathlon
Original typebetegnelse.
Bellanca Decathlon
Toseters lettvekt fly med kabin, med en Lycoming AEIO-320-E1B motor på 112-kW (150-hk) kraftytelse.
Bellanca Decathlon CS
Toseters lettvekt fly med kabin, med en Lycoming AEIO-320-E1B motor på 112-kW (150-hk) kraftytelse, utstyrt med vridbar propell.
Bellanca Super Decathlon
Toseters lettvekt fly med kabin, med en Lycoming AEIO-360-H1A eller -H1B motor på 134-kW (180-hk) kraftytelse, utstyrt med vridbar propell.
American Champion Xtreme
Model introdusert i 2012, med Lycoming AEIO-390-A1B6 motor som drivverk. Varianten har modifisert understell for å tillate større propellfelt, en ny utforming på halepartiet med 10% større overflateområde, nye vingetipp og større balanseror.

Andre verdier / betegnelser[rediger | rediger kilde]

  • Fabrikkens betegnelse på flyet: 8KCAB.
  • ICAO flytypebetegnelse: BL8.
  • Maks. G-belastning: +6, -5 G
  • Maksvekt akroflyging: 1800 lbs.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]