Sudirman Range

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sudirmanfjellene
Puncakjaya.jpg
Puncak Jaya
Geografi
Hører tilMaokefjellene
LandIndonesia Indonesia (Papua)
Høyeste punkt
NavnPuncak Jaya
Høyde4 884[1] moh.
Beliggenhet
Grasberg mine er ei enorm kobbergruve i Sudirmanfjellene

Sudirmanfjellene eller Sudirman Range (også kjent som Dugunduguoo, Nassau Range og Snow Mountains) er en fjellkjede som ligger i Papua-provinsenNy-Guinea.

Sudirmanfjellene utgjør en del av Maokefjellene i det vestre Ny-Guineahøylandet, og inngår som sådan i Vest-Papua og tilhører Indonesia. Øst for Sudirmanfjellene ligger en annen stor fjellkjede, Jayawijayafjellene, som også inngår i Maokefjellene. Sudirmanfjellene ligger dessuten delvis innenfor grensene til den enorme Lorentz nasjonalpark, som er det største beskyttede området i hele Sørøst-Asia.

Sudirmanfjellene inkluderer noen av Ny-Guineas høyeste fjelltopper, blant annet den høyeste av dem alle - Puncak Jaya med sine 4 884 moh. Flere andre topper rager også over 4 800 m, som Sumantri, Ngga Pulu og Carstensz East. Området er også sterkt preget av gruvedrift etter kobber, gjennom den enorme kobbergruva Grasberg mine (som ligger tett på nordvestgrensen til nasjonalparken).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sudirman Range Encyclopædia Britannica

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

geografistubbDenne geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)