Stubbefreser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stubbefreser i gang med å frese en stubbe etter trefelling.

En stubbefreser eller stubbefres er en maskin for fjerning av stubber. Når et tre felles står stubben og rotsystemet igjen. Før stubbefreseren ble oppfunnet brukte arbeidere å grave opp stubben og dens rotsystem for hånd. Dette var et tungt og tidkrevende arbeid. Ved stubbefresing ligger det igjen flis etter stubben, denne flisen kan brukes som biodrivstoff, fylles i hullet etter stubben eller brukes som kompost. Maskinen har en roterende stålskive med skarpe tenner, dette kalles for fresehjul. Når skiven roterer og trykkes mot stubben freser skiven treverket til små biter. Fresehjulet kan kontrolleres av hydrauliske stempler som skyver fresehjulet mot stubben. En annen gammel metode for å fjerne stubbene var ved å helle petroleum over og brenne stubbene. Dette var en lite miljøvennlig og effektivt metode, samtidig som faren for skogbranner var stor. Et moderne alternativ for å fjerne stubber er å bruke nitrogenbaserte midler for å dekomponere stubben. Denne metoden fungerer svært bra og er miljøvennlig, men den er tidkrevende og er lite egnet for bedrifter som arbeider innenfor trepleie og stubbefjerning.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1956 oppfant Vermeer Manufacturing Co. Gründer Gary Vermeer den første moderne stubbefreseren. En viktig innovasjon var et det kun behøvdes en person for å bruke maskinen, istedenfor flere personer som tidligere og mer tidkrevende metoder krevde. Vermeers maskin var den første som anvendte en horisontalt bevegelig rotor, samtidig som den kan bevege seg vertikalt. Enkelte moderne maskiner kan frese stubben ned til 60 cm under bakken for å få med seg alle rot-rester. Stubbefreseren ble utviklet på 1950-tallet av Gary Vermeer. Under en test av en prototype-stubbefres flyttet operatøren feil spak på maskinen, dette førte til at fresehjulet gikk i en annen retning. Ettersom stubbefreseren da skar fem ganger raskere, hadde et nytt design blitt utviklet. Hvordan fungerer en stubbefres? En stubbefres fungerer ved at et roterende blad flytter seg horisontalt frem og tilbake mens det freser bort øvre del av stubben. Ettersom stubben synker i høyde så senker operatøren fresehjulet ved hjelp av en hydraulisk spak. Jobben er ferdig når stubben er freset ned til 10 til 50 cm under bakken.

Modeller[rediger | rediger kilde]

Håndstyrt stubbefres: I likhet med designet på gressklippere og snøfresere krever denne typen at operatøren går bak maskinen og manuelt manøvrerer den.

Selvgående stubbefres: Denne typen stubbefres er brukervennlige og velegnet for profesjonelle bedrifter. Selvgående stubbefresere kommer frem på trange steder der andre og større maskiner kan ha problemer. Disse stubbefreserene er konstruert for et tyngre arbeid.

Aggregat – stubbefres: Denne modellen er beregnet påmontert på annen maskin, for eksempel traktor, gravemaskin eller minilastere (Skid Steer).

Kilder[rediger | rediger kilde]