Stress-sårbarhetsmodellen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Stress-sårbarhetsmodellen er en teori om forekomsten av enkelte sykdommer og illebefinnende som mennesker kan få grunne medfødte eller dårlige forutsetninger for å takle fysisk eller psykisk stress, som gjør det avgjørende om menesket utvikler psykiske plager eller autoimmune sykdommer som følge av stress.

Forklaringsmodellen går ut ifra det å finne to komponenter som bestemmer om et individs sårbarhet for stress. Altså medfødde eller ervervete svakheter. Disse faktoren avgjør menneskets stressterskel. Modellen bygger på Joseph Zubins og Bonnie Springs teori om opprinnelsen til schizofreni som i 1977 var kalt for vulnerabilitetsmodellen. Senere er teorien modernisert, og brukes til å forklare opprinnelsen og hvordan to ulike individer kan være utsatt for ulike sykdommer og illebefinnende på to ulike måter. Altså hvor et individ er mer mottagelig enn det andre.

Stress-sårbarhetsmodellen blir brukt i psykiatrien og forklarer etilogien som ligger foran en psykose. Modellen brukes også for å forklare andre sykdomsbilder som f.eks. autoimmunitet, endokrine (hormonproduksjon), kardiovaskulære sykdommer og andre stressrelaterte sykdommer. Det de har til felles er at de har en multifaktoriell etiologi (årsak til sykdom), samt at sårbarheten må vurderes individuelt da det er interne reaksjoner som fører til sykdomsutbrudd.

Genetikken tilsier at noen reagerer annerledes enn andre, siden det kan være svakheter i nervesystemet eller hormonproduksjonen kan være over- eller underaktiv. Langvarig stress og dermed langvarig forhøyet kortisolproduksjon(hormon) kan gjøre en mer utsatt for tidligere sykdomsplager, fedme, underernæring, narkotikamisbruk, isolering, redsel og sorg. Forutsetningen kan være kjente, eller det kan være slik som med inkubasjonstid, slik at sykdommen vil vise seg senere.

Individer har forskjellige forutsetninger for å takle fysiske og psykiske stress-symptomer som f.eks. narkotika, infeksjoner, deprivering, arbeidsrelatert stress, livskriser og tilfeller dårlig selvtillit. For noen trengs det mindre stress for å utløse sykdom, mens noen tåler større belastning av stress.

Stress-sårbarhetsmodellen forklarer hvorfor noen blir syke av stress, og hvilket sykdomsforløp man blir rammet av.