Strekkfisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Strekkfisk med en øyeskrue og en åpen øyeskrue

En strekkfisk brukes til å finjustere strekkrefter, normalt i en vaier eller stålstag. En strekkfisk er lagd av metall, med en øyeskrue e.l. i hver ende. Den ene øyeskruen er gjenget motsatt av den andre øyeskruen (venstregjenget). Mellom disse øyeskruene er en hylse som kan dreies. Når man skrur hylsa i den ene retningen, blir øyeskruene trukket mot hverandre slik at strekkfisken blir kortere.

Tidligere brukte en jomfruer og tau i stedet for strekkfisker. Strekkfisker brukes i mange sammenhenger innen jernbane, lastsikring, bygninger, radiomaster, men sees kanskje oftest ombord på fartøyer.

Strekkfisker i laftehus[rediger | rediger kilde]

Laftevegger som ikke er avstivet tett nok (maksimum ca. fire meter) med tverrvegger, vil ha en tilbøyelighet til å bulne. Dette motvirkes ved vertikal avstivning med bindestolper, også kalt strekkfisker. Disse er vanligvis utført av boks (betegnelse på trelast med kvadratisk, eller tilnærmet kvadratisk tverrsnitt), én montert på utsiden og én på innsiden av lafteveggen, sammenbundet med gjennomgående bolter.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gunnarsjaa, Arne (1999). Arkitekturleksikon. Oslo: Abstrakt forlag. s. 100. ISBN 8279350071.