Stranda og Sykkylven Billag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Stranda og Sykkylven Billag A/S (SSB) var et rutebilselskap med hovedkontor i Sykkylven i Møre og Romsdal. Selskapet ble stiftet i 1938.

Oppstart[rediger | rediger kilde]

Stranda og Sykkylven Billag overtok og videreførte rutedriften fra flere mindre selskaper i Stranda og Sykkylven. Det var fullføring av veien mellom Stranda og Sykkylven som skapte grunnlaget for selskapet. Tidligere var ferjesambandet Magerholm-Sykkylven åpnet, og dermed lå alt til rette for gjennomgående bilruter Stranda-Ålesund.

SSB hadde lokalruter i Stranda og Sykkylven og person- og godsruter til Ålesund. Selskapet opprettet også godsruter direkte til Åndalsnes i 1955 (samtrafikk m/ jernbanen) og til Trondheim i 1964.

I 1962 ble veien Stranda-Hellesylt åpnet, og rutene Ålesund-Stranda ble forlenget til Hellesylt. Det ble samkjøring med Nordfjord og Sunnmøre Billag i Hellesylt, med ruter til Stryn, Loen, Olden og videre sørover i Sogn og Fjordane.

Videre utvikling[rediger | rediger kilde]

I 1978 hadde SSB 61 ansatte, og vognparken bestod av 25 busser, 25 lastebiler og 17 tilhengere.

Turkjøring og reiseliv ble et voksende område utover 1980-tallet. Det ble satset på bussturisme i samarbeid med Mørebil og Storfjord Rutebilar.

Utover 1990-tallet ble det tettere samarbeid om ekspressruter, og bussene gikk gjennomgående Ålesund-Stryn (NOR-WAY Bussekspress).

I 1978 hadde SSB 61 ansatte, og vognparken bestod av 25 busser, 25 lastebiler og 17 tilhengere.

SSB hadde verksted både i Sykkylven og Stranda.

Sluttfasen for selskapet[rediger | rediger kilde]

På 1990-tallet skjedde det store strukturendringer i rutebilbransjen, og det omfattet også SSB. I februar 1996 ble selskapet overtatt av Mørebil, der Møre og Romsdals Fylkesbåtar (MRF) hadde blitt hovedaksjonær 2-3 måneder i forveien. Det fortsatte med oppkjøp av Storfjord Rutebilar i april 1996, og av Sørøy Buss i oktober 1996. Fra 1998 ble det full sammenslutning mellom de fire selskapene, med MRF som hovedaksjonær, og under navnet Mørebil AS. Hovedkontoret ble lagt til Furene i Volda.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (Ottesen, m.fl. 2001)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Aurdal, A. W. (1988). Bussen og bygda : A/S Stranda og Sykkylven billag 50 år. Sykkylven: Billaget
  • Innstilling om rutebilstrukturen i Møre og Romsdal : fra en komite nedsatt av fylkesutvalget 5. desember 1970 : innstillingen er avgitt 16. november 1973 : Vedlegg til innstilling fra Rutebilkomiteen i Møre og Romsdal : oversikt over de enkelte rutebilselskap i fylket. (1973). Molde: Fylkesutvalget.
  • Ottesen, H., Hjermann, L., Høsteng, A. K., Vollstad, K., Haugen, K. R., & Skudal, S. (2001). Rutebilnæring under omstilling 1965-2000. Molde: TL Møre og Romsdal.