Storstrejken 1909

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Storstrejken 1909
Dato1909

Storstrejken (eller Storstrejken 1909) var en arbeidskonflikt i Sverige som pågikk mellom 4. august og 4. september 1909. Dette var den første store konflikten mellom den svenske arbeidsgiverforeningen SAF og LO.

Lavkonjungturen ble hard for mange mindre bedrifter og SAF ønsket lønnsnedgang. For å presse gjennom kravet ble det gjennomført lockout for 80 000 ansatte innenfor tekstil, sagbruk, og papirindustrien. LO svarte med streik på alle områder, som omfattet 300 000 ansatte over hele landet. Arbeidsgiverne antas å ha tapt 25 millioner svenske kroner på streiken.

Streikekassene var på dette tidspunktet små og fagforbundet var etter en måned tvunget til å avbryte streiken. Dette igjen førte til masseflukt blant medlemmene, halvparten forsvant i løpet av kort tid. Noen fant veien til det nyetablerte SAC.

Arbeidsgiverne benyttet anledningen til å si opp 20 000 ansatte, noe som bidro til ytterligere medlemssvikt for LO, fordi en måtte melde seg ut av LO for å få ny jobb. Et annet resultat av konflikten var en økt utvandring fra Sverige til USA.

Referanser[rediger | rediger kilde]