Storgata 3 (Moss)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Storgata 3 (Moss)
Beliggenhet
LandNorge
StedMoss
Historiske fakta
Eier(e)Spot On Tattoo
Bygningsdata
GrunnflateStein
Etasjer2
Kart
Kart
Storgata 3 (Moss)
59°26′03″N 10°39′22″Ø

Storgata 3 i nedre del av Storgata var bygd i empiri tiden og er nå regulert til særskilt verneområde. Selve gaten ble etablert i 1836 og i en periode var Storgata den viktigste gaten i Moss sentrum. Det var også en av de viktigste gatene ved havna. Storgata 3 ble bygd i 1830 og var bygd opp til å være et bolig.

Historie[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1800-tallet var Storgata 3 en fiskebutikk. Bygget ligger nær havnet og viser hvor viktig fiskeindustrien var. I dette området var fiskeindustrien og handelen viktig. Denne fiskeriindustrien var viktig for Moss sin økonomi og det gjenspeiler hvor viktig fiskeribransjen var i Moss.

Stærk fiske forretning var er familiebedrift der Arne Stærk var den siste eieren. Arne tok plass bak disken i fiskeforeningen da han var ferdig med obligatorisk skolegang i 1957, akkurat som hans far og bestefar. Før han ble ferdig med obligatorisk skolegang, ble han satt til å vaske og børste makrell, da var han i sju-åtte års alderen. Fiske forretningen ble åpnet i 1925 av hans bestefar. Forretningen besto av 16 ansatte og produksjon av blant annet fiskemat, delikatesser, salater og lutefisk. Etter mange år ble butikken solgt videre. Dette skjedde i 1987/1988 fordi ingen av Arne Stærk sine barn ønsket å ta over familiebedriften.

Byggestil[rediger | rediger kilde]

Storgata 3 har to etasjer hvor 1 etasjen er for forretning og 2 etasje er en leilighet. Bygningen er bygget med naturstein som grunnmuren og teglstein med pusset fasade. Originalt var bygningen et bakgrunns miljø med flere mindre hus og uthus. Hovedbygget ble opparbeidet med nyere deler som er integrert inn i hovedbygget. Bygget har en høy bevaringsverdig på bakgrunn av alder og sjeldenhet og ble vernet i 2018.  

Eierskap[rediger | rediger kilde]

  • I 1841 kjøpte Andreas Mikkelsen bygget.
  • I 1868 overtok H. Faber bygget.
  • I 1889-1897 overtok H. Pedersen bygget.
  • I 1923 bodde Johanne Ødegaard i bygget.

Kulturminne-ID[rediger | rediger kilde]

Kulturminne-ID  
Informasjon fra Kulturminnesøk.no Bygget er bygd i 1830. Har vært en handelsbygning og leilighet.  

 

Bevaringsverdig på bakgrunn av sin historiske alder og sjeldenhet.

 

 

Oppført/ endret (år) 1800-tallet

Bygd i 1830  

Byggestil, materialer Grunnmur av naturstein. Teglstein med pusset fasade.

Påbygg som er nyere, men er godt integrert i hovedbygget.

Antall etasjer Forretning i 1.etasje med leilighet over.
Matrikkelnummer   2/2009
Gård/ Bruk Nei
Sefrak ID 0104-0503-003