Storgata 14a (Moss)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Storgata 14a
Fotografi av Storgata 14 A. Tatt: av Nikki Borgen 09. oktober 2023.
Beliggenhet
AdresseStorgata 14a
LandNorge
{{{inndelingnavn}}}Viken
StrøkSentrum
StedMoss
Historiske fakta
FormålBevaringsverdig som følge av å være en del av en historisk husrekke, alder, autensitet og representativitet.
PåbegyntUkjent
Ferdigstilt1908
Bygningsdata
Etasjer4
Gulvareal518.5 kvadratmeter

Storgata 14A er en bygård som ligger i Storgata i sentrum av Moss. Storgata er en av byens eldste og viktigste gater og går fra Nordre jernbaneovergang til Henrich Gerners gate. Som navnet antyder, var dette i mange år hovedgaten i byen som bandt møllene sammen med havnen. Bygningen kan adresseres helt tilbake til 1841 ved "Fortegnelser over matrikulerede Eiendomme i Moss". Bygården har hatt flere adresser over årene. Først adresseres bygget som Storgata vestre side 43 c i 1841 frem matrikkelnummeret sist ble adressert i 1884, deretter Storgata 8 sist adressert i 1897, og til slutt det nåværende matrikkelnummeret Storgata 14 (senere delt i A og B). Bygården er bevaringsverdig som betyr at bygget kan fortelle noe om lokal byggeskikk, arkitektur og kulturhistorie. Bevaringen av dette bygget er begrenset til eksteriør.

Bygget[rediger | rediger kilde]

Storgata 14A ligger i søndre del av Storgata ved siden av Brehmergården, tidligere Spinnhusgården (Storgata 16) og ovenfor Tivoli Amfi (Storgata 13). Bygården inneholder i dag 3. etasjer, et loft og et uthus/skjul. Bygården er bygget med empirestil med krysspostvinduer som stammer fra nyrenessanse. Empirestil er kjent for enkle bygninger med rolige og stramme former. Slik som arkitekturstilen tilsier er bygget sparsomt utsmykket og med en tyngde over seg. I dag er bygningen del av et boligsameie for Storgata A og B og huser beboere i leiligheter samt virksomheten Array Taxi.. Huset er hovedsaklig delt i to horisontalt, med leiligheter i øvre etasjer og tidligere en Thai restaurant i første etasje. Før brannen i 1913, var bygningen bygget av tre og bestod av to etasjer. I første etasje holdt flere forskjellige virksomheter til samt leiligheter til leie. I andre etasje var det også leiligheter som ble leid ut.

Fakta[rediger | rediger kilde]

Historie Første adressering av huset er i 1841 i folketellingen fra Moss kommune. Det første matrikkelnummeret var Storgaden 43 C. Da var bygningen trolig et arbeidhus. Storgaden er den danske skrivestilen på «Storgata». Et arbeidhus blir forklart av Historielaget i Moss som et bygning hvor tidligere personer som har sonet straff i fengsel kan bo og arbeide. Bygningen ble tvangsauksjonert, men det er ikke fastslått i hvilket år dette fant sted. I 1884 ble matrikkelnummeret endret til Storgaden 8 og igjen endret i 1959 til Storgata 14 A, som det fremdeles er i dag. Bygget brant ned som en følge av bybrannen i Moss i 1913 og bygget opp igjen etter. Det er derfor bygningen er av mur i dag, og ikke tre som det opprinnelig var.

Det ble leid ut leiligheter i forskjellige størrelser i bygget. I 1889 ble en leilighet på 3 værelser, kjøkken og entre leiet ut for kr 270 i året. Andre leiligheter som ble leid ut inneholder blant annet værelser, stuer, kjøkken, entre, samt butikk. Man kunne også leie enkelt rom i bygget.

Det er flere virksomheter som har holdt til i bygningen. Blant annet to caféer. En café drevet av Olivia Tellefsen og Julia Hansen holdt til i 1899. Her solgte de blant annet brus, selters, sjokolade og sigarer. Den 14. desember i 1900 åpnet Martha Wangberg en cafè og spiseforetning middag kostet 40 øre og aftenmat 35 øre. Flere skomakervirksomheter har også holdt til i Storgata 14 A. Christian Christoffersen flyttet sin skoforetning til bygningen 22. juli i 1892. Han solgte herre-, dame- og barnesko, og støvler, samt utførte reparasjoner. Skomaker P. A. Nielsen og M. Thorén holdt også skoforetning i bygningen i 1900. Blikkenslager L. Haugen drev virksomhet her hvor han utførte allslags blikkenslagerarbeid, såvel bygnings- som skipsarbeid, samt reparasjon av kokeapparater og paraplyer. Skredder I. M. Andersen holdt til i bygningen i 1912. I leilighetene holdt beboerne også virksomheter for seg selv. Blant annet samtalemøter for Kristi Menighet, kost og logi, og salg av biletter til Amerika med den «Hvite Stjernelinjen».

Verning

Eiendommen er vernet etter plan- og bygningsloven, på grunnlag av at det blir regnet som et kommunalt verneverdig kulturminne. Det ble vernet 4. januar i 2018 og blir regnet som verneverdig fordi bygget er del av en historisk husrekke samt på bakgrunn av alder, autentisering og representativitet. Storgata 14 A er et kulturminne og har kulturminne-ID 231797-1. Den opprinnelige funksjonen til bygget var handel.

Beboere[rediger | rediger kilde]

Beboerne under er ført etter folketellingene i Moss.

Storgaden 43 C

- 1841 - Arbeiderhuset (Th. Thoresen)

Storgaden 8

- 1884 - Th. Thoresen

- 1897 - Christoffer Christoffersen, utleie av butikk og værelser

Kilder[rediger | rediger kilde]