Stolheis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stolheis i Østerrike
Stolheis for sykler, Åre

En stolheis er en heis som brukes i skisentre.

  • Stolheis – Har master med høythengende bæretrekktau 5-25 meter over snødekket, der det er festet stoler (svevende transport). Kabinbaner tilsvarer stolheiser, men det benyttes kabiner i stedet for stoler. I enkelte anlegg kan det benyttes en kombinasjon av stoler og kabiner.

Det finnes 1-, 2-, 3-, 4-, 6- og 8-seters stolheiser. Stolheiser har forskjellig fart, men de fleste går roligere ved opphavs- og sluttpunkt, slik passasjerer kan gå på og av uten skaderisiko.

Koblingsbar[rediger | rediger kilde]

En stolheis som går saktere ved på- og avstigningspunktet kalles en ekspressheis (koplingsbar). En koplingsbar heis har en fart på normalt 5 meter i sekundet. Kapasiteten kommer an på hvor store stoler som benyttes, men det meste er mulig. Det vanligste idag er 4 eller 6 seters ekspressheiser. Ekspressheis er idag en av de mest brukte heisene i verden ettersom de er kjappe, kan bygges med bobler foran som vindskjerm, og en trenger ikke å ta av seg skia, slik man må i en gondol.

Sommerdrift[rediger | rediger kilde]

Utenfor skisesongen kan stolheiser brukes til å frakte for eksempel turgåere og terrengsyklister opp i fjellet. Dette er blitt mer og mer vanlig. Man kan bytte ut stolene med spesialstoler for frakting av sykler slik de har gjort i Åre.

Se også[rediger | rediger kilde]