Bro (gitar)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Stol (gitar))
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også Gitarens komponenter
Bro på akustisk gitar
Bro på elektrisk gitar

En bro eller stol (engelsk: bridge) på gitarer har i oppgave å overføre vibrasjonen fra strengene til instrumentets soundboard, lokket. På mange instrumenter er derfor strengene festet her, samt en løs eller fast sadel som holder dem i riktig høyde når de føres opp mot halsen.

På stålstrengsgitarer er strengene vanligvis festet med en bropinne/stolpinne, hvor strengen føres ned i hvert sitt hull som går loddrett gjennom broen, og låses med pinnen. På klassiske gitarer vil man oftest finne hull som følger halsens retning, og strengen føres gjennom hullet og rundt festet, og låses i seg selv ved hjelp av strengespennet. Det finnes flere teknikker for å oppnå dette. På el-gitarer føres også strengen gjennom et horisontalt hull, men knytes ikke fordi stålstrengen vil ha en stopper på enden.[1][2]

På elektriske gitarer er broen oftest av metall, og man finner gjerne i tillegg mekanikk for å heve og senke enkeltstrenger, altså en seksdelt sadel som er en del av broen. Det er i blant også montert en tremoloarm (whammy bar), som løfter eller senker broen slik at strengene midlertidig blir mer eller mindre spent, og man får svingninger i frekvensentonene. Med denne armen kan man få en vibratoeffekt ved å bevege den hurtig, eller en glissandoeffekt ved å bevege den sakte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Checking and Adjusting Saddle Height». Besøkt 16. november 2015. 
  2. ^ «Guitar Bridges: The What and the Why». seymourduncan.com. Besøkt 6. november 2015.