Stjernekammeret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Stjernekammeret (engelsk Star Chamber, latin Camera stellata) var en engelsk overdomstol, som satt ved det kongelige Palace of Westminster fram til 1641. Det besto av medlemmer av Det kongelige råd (Privy Council) foruten også dommere i vanlig lov (Common law), og kammeret supplerte aktivitetene til de sistnevnte domstolene, og billighetsretten (Equity) i både sivile som kriminelle saker. Kammeret ble opprettet for sikre rettferdig håndheving av loven mot prominente (adelige) mennesker, de vil si de som var så mektige at en ordinær rettsstol ikke ville makte å dømme dem. Rettssakene ved kammeret ble holdt i all hemmelighet med ingen tiltale, ingen rett til appell, ingen jury og ingen vitner. Bevis ble framført skriftlig. Over tid utviklet Stjernekammeret seg til et politisk våpen og ble et symbol på det motsatte av den opprinnelig ble opprettet for, misbruk av makt av det engelske monarki og hoffet.

Det ble feilaktig antatt at i 1487 ble en lov vedtatt som etablerte en særegen «Court of Star Chamber» for å behandle adelen. Imidlertid var den eneste lovgivning som ble vedtatt dette året i denne sammenhengen var å sette opp en domstol for å forhindre intimidasjon (skremming) av jurymedlemmene og for å forhindre opprettelse og opprettholdelse av private hæravdelinger av personer med høy rang. Det synes som dette gikk ut av bruk ved 1509 og hadde ingen forbindelse med senere rettssaler for Stjernekammeret som hadde som hovedformål å høre politisk saker innenfor ærekrenkelser og forræderi.

I moderne bruk i England har juridiske eller administrative nemnder med strenge og vilkårlige avgjørelser og hemmelighetsfull møter tidvis blitt karakterisert, i metaforisk forstand, for «stjernekammere».

Nemnden bak Stjernekammeret tok sitt fra «Star Chamber» eller «Starred Chamber», i seg selv fysiske rom som ble bygget under regimet til kong Edvard II av England for de særskilt møtene til kongens råd, skjønt opprinnelsen til navnet for rommet i seg selv er uklart.

Den første referansen til kammeret[1] er i 1398 som Sterred chambre; det mer vanlige formen for navnet opptrer i 1422 som le Sterne-chamere. Begge formene opptrer gjennom hele 1400-tallet med Sterred Chambre som det siste dokumenterte ved benevnelse i loven Act of Supremacy (1543). Ingen opplagt etymologi har blitt funnet for navnet på kammeret; den mest vanlige forklaringen, datert til slutten av 1500-tallet, er at «because at the first all the roofe thereof was decked with images of starres gilted», altså at alle takene der var dekket med bilder av gylne stjerner. Mens det er ingen dokumenterte bevis for at rommene var dekorert på dette vis, er det likevel blitt stående som den mest sannsynlige forklaringen av redaktørene av Oxford English Dictionary.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Eller heller, den første referansen i Oxford English Dictionary. William Blackstone nevner en referanse i et dokument av 41 Edw. III – 1367, men siterer det ikke.
  2. ^ «Star-chamber, starred chamber»; Oxford English Dictionary, andre utgave. Oxford University Press, 1989.