Stjeling (basketball)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En stjeling, oftest omtalt som en steal, er et basketballuttrykk som brukes når en forsvarsspiller får tak i ballen på en lovlig måte fra angrepsspilleren uten at et skudd har inntruffet. Dette kan gjøres ved å endre ballens bane og ta kontroll over den, ta ballen imot eller ved å tippe ballen videre, eventuelt til en lagkamerat, ved en pasning eller dribling. Forsvarsspilleren må ikke være nær motstanderens hånd da dette blir dømt som en feil.

Å stjele ballen krever hurtighet og gode reflekser, noe som også er viktig for å være en generelt god forsvarsspiller. Likevel, i motsetning til en blokkering, er ikke en stjeling en perfekt egenskap som gjenkjenner en god forsvarsspiller. En mislykket stjeling kan føre til at forsvarsspilleren kommer ut av posisjon uten å ha mulighet for å komme tilbake i sin posisjon, derfor er en stjeling et sjansespill. De beste spillerne til å stjele ballen er smarte når det gjelder plassering av bena og tidspunkt for å prøve på stjelingen, slik at de lett kan komme seg tilbake i posisjon igjen. En vellykket stjeling er dermed nokså bra da dette kan føre til et raskt angrep for det forsvarende laget.

Dersom en spiller mister ballen på grunn av en stjeling blir det oppført som en turnover.

Det er ingen spesiell posisjon som er en favør å spille i når noen skal få til en stjeling. Selv om det som oftest er små og raske guarder som får stjelinger finnes det mange unntak. Deriblant kan Rick Barry, forwarden som ledet NBA i stjelinger i 1975-75-sesongen, og Hakeem Olajuwon nevnes.

NBA startet å føre opp stjelinger i 1973-74-sesongen da deres konkurrent, ABA, hadde startet å føre opp dette i 1972-73-sesongen. Kendall Gill og Larry Kenon ligger likt med mest stjelinger i en sesongkamp i NBA med elleve hver. Kenons rekord satte han den 26. desember 1976, mens Gill satte sin den 3. april 1999.

Han som har flest stjelinger i NBA gjennom tidene er John Stockton med 3 265 i hans karriere, mens den beste gjennom tidene med flest stjelinger per kamp er Alvin Robertson med et gjennomsnitt på 2,71 stjelinger per kamp.