Stigbrett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kvinne står ved siden av en bils stigbrett
Toyota 4Runner med stigbrett

Stigbrett, engelsk: running board er et smalt trinn montert under sidedøren  i en bil eller lastebil. Det er til nytte, spesielt i høye kjøretøyer, og var typisk for gamle biler, som hadde mye høyere bakkeklaring enn dagens kjøretøy. Det brukes også som pynt på kjøretøy som ellers ikke krever det.[1] Opprinnelsen til navnet stigbrett er uklart. De første stigbrett før bilen, ble installert på vogner så tidlig som i det 17. århundre. Om de ble oppkalt etter oppfinneren eller med referanse til funksjonen er åpent for debatt.

I begynnelsen av det 20. århundre var alle biler utstyrt med stigbrett. Nødvendigheten av å bruke dem ble forårsaket av det faktum at de første bilene var utformet med et smalt, høyt karosseri boltet til chassiset. Et stigebrett fungerte som en trapp til et kjøretøy, og var bredt nok til å tjene som et sted å sitte, endatil ligge på for en voksen.

I løpet av 1920-og 1930-tallet ble bilene konstruert mer elegante og aerodynamiske. Det eliminerte behovet for stigbrett.[2] Den første bilen som ble konstruert  uten stigbrett var 1936-modellen av Cord. Det endret  holdning til stigbrett i mange år fremover.

Stigbrett kan også brukes til å stå på når bilen er i bevegelse. Navnet stigbrett ble også brukt på eldre jernbanevogner som ikke hadde inngang i begge ender, men der hvor hver enkelt kupé hadde egen dør, og som konduktøren benyttet ved billettkontroll, eller for å betjene vogners bremser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ OSS 5193829"Sub frame support system and running board for a vehicle"
  2. ^ «A Brief History Of Running Boards».