Stiftelsen Kempe-Carlgrenska Fonden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Stiftelsen Kempe-Carlgrenska Fonden er en svensk almennyttig stiftelse som yter støtte til tiltak som fremmer barn og ungdoms oppvekstvilkår og utdannelse, både i Sverige og i Baltikum og Afrika. Bl.a. gir stiftelsen støtte til private skoler og pedagogisk forskning.

Stiftelsen ble etablert av Fanny Carlgren i 1951. Fanny Carlgren var datter av industrilederen Frans Kempe, som var direktør og styreformann i trelast- og papirkonsernet Mo och Domsjö AB (nå Holmen AB). Grunnlaget for konsernet ble lagt av den pommerskfødte forretningsmannen Carl Kempe (1799–1872). Fra sin far mottok Fanny Carlgren en betydelig arv. Hun hadde et stort sosialt engasjement, særlig for barn, og arven gjorde det mulig for henne å opprette en stiftelse som kunne yte betydelig støtte innen for disse områdene.

Stiftelsen Kempe-Carlgrenska Fonden har bl.a. gitt støtte til steinerskoler, men også til andre idealistiske private skoler.

Etter Fanny Carlgrens død overtok datteren Inga Kempe som leder for stiftelsen. Inga Kempe var i flere år også leder for Redd Barna og sterkt engasjert i spørsmål som gjaldt barn og ungdom.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]