Steinsprangnett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stålnetting i geokompositt med høy styrke, og som brukes sammen med forankringsplater, spesielle U-bolter og nettkoblingskroker.

Et steinsprangnett er et stålnett som benyttes i kombinasjon med fjellbolter/sikringsbolter for å hindre fjell, steiner og andre masser  å rase ut.

Et steinsprangnett er en stålnetting som kommer i forskjellige styrker, overflatebehandlinger og utførelser alt etter forholdene og formålet den skal utføre. Til fjellsikring bør maskene i nettet være dobbelttvinnet så ikke det rakner ved trådbrudd lokalt. For permanent sikring er det mest normalt med to lags overflatebehandling (ZN-AL legering + PVC) på wire/tråd for korrosjonsbeskyttelse. Nettet festes med fjellbolter og sys sammen med tråd tilsvarende det nettet er laget av eller c-ringer.

Steinsprangnett er spesielt egnet for sikring mot mindre steinsprang i fjellskjæringer og -skrenter. Langs vei, jernbane, bak bygninger og andre steder der det er behov for sikring mot mindre nedfall. Det er også godt egnet til sikring mot små-moderate mengder is i fjellskjæringer  Ved større ustabile masser, steiner, is eller løsmasser finnes andre typer nett som er wire forsterket eller/og tredimensjonale erosjonskontrollmatter (Geonett) som forhindrer løsmasser å bli vasket ut.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Steelgrid HR-system for fjellsikring i dagen». Pretec AS. Besøkt 4. januar 2021.