Stavanger cementvarefabrikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Stavanger Cementvarefabrik ble etablert i Lervig i 1897 som A/S Stavanger Tagskiferfabriker og endret navn til A/S Stavanger Cementvarefabrik allerede året etter. Bedriften startet med produksjon av sementtakpanner, men utvidet raskt sitt virke til å inkludere andre produktkategorier, blant annet leketøy fra 1901.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen fokuserte bedriften på produksjon av sementtakpanner, men innså tidlig behovet for diversifisering. I 1901 utvidet de porteføljen til å inkludere leketøy. Denne produksjonen varte imidlertid ikke kjent lenge. Virksomheten ble gradvis utvidet til å omfatte gipsstøperi, kalkbrenneri, asfaltforretning og marmorsliperi, med marmorbrudd på Talgje. En avdeling for oppføring av mur- og betongbygg, inkludert et eget arkitektkontor, ble etablert.

I 1950 hadde bedriften omtrent 60 ansatte, og hovedproduksjonen var kloakkrør. Stavanger Cementvarefabrik var en pioner innen utvikling og mekanisering av kloakkrørproduksjon, og de produserte disse rørene helt til 1966. Fra 1956 startet de også produksjon av ferdigbetong.

Diversifisering og vekst[rediger | rediger kilde]

På midten av 1900-tallet diversifiserte bedriften ytterligere og involverte seg i produksjon av marmorsliperi og kalkbrenneri. De drev også entreprenørforretning og hadde store kaianlegg for lasting og lossing. I 1972 hadde Stavanger Cementvarefabrik en omsetning på omtrent 65 millioner kroner og 150 ansatte, hovedsakelig fra salg av stål- og valseverkprodukter.

I 1976 overtok A/S Stormbull aksjene i Stavanger Cementvarefabrik.

Produktportefølje[rediger | rediger kilde]

Bedriftens produktportefølje inkluderte ikke bare kloakkrør, men også mosaikk, betongtrapper, cementhulsten, servantplater, elektriske apparater, og annet bygningsmateriale. De spesialiserte seg også i produksjon av byggningskalk, melkalk og gjødningskalk for landbruket.

Ledelse og struktur[rediger | rediger kilde]

Stavanger Cementvarefabrik ble ledet av ingeniør Sven Offedal i omtrent 20 år, og under hans ledelse vokste bedriften til å bli en av landets største innen sin bransje. I 1919 overtok B. J. Gabrielsen som disponent. Bedriften hadde et omfattende fabrikkanlegg Ryfylkegata 70 i Lervig med over 20 bygninger som dekket et areal på ca. 30 mål.

Avslutning[rediger | rediger kilde]

Stavanger Cementvarefabrik etterlot seg en betydelig arv som en viktig aktør innen produksjon av bygningsmaterialer i Norge. Deres pionerarbeid innen kloakkrørproduksjon og bred produktportefølje bidro til selskapets vekst og anerkjennelse i industrien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jubileumsskrift 90 år. xx#: [Foreningen]. 1998. s. 3.