Hopp til innhold

Stanse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En cnc-styrt Amada nibbler.
Verktøy (som slås igjennom platene) til maskinen ovenfor. De monteres i en revolver, og byttes av maskinen selv, avhengig av programmeringen.
Produkt stanset i en nibblemaskin som vist over, som videre er knekt i en kantpresse.

Stanse er en maskin som utformer materiale ved hjelp av presskraft/slagkraft. Teknikken er at man har ønsket formet resultat på et verktøy, for så å slå det igjennom et arbeidsstykke, med stor presskraft.

Formålet kan være forskjellig, alt fra gravering, forming, bøying, hull og utsparinger til gjenging og nagling.

Fordelen ved stansing er at man slipper å bruke varme og teknikken kan benyttes på de aller fleste materialtyper, for eksempel plast, rustfritt stål og vanlig stål.

Nibler[rediger | rediger kilde]

En nibler er en større maskin med en revolver/turret som holder mange verktøy (mange funksjoner/typer slag). De nyere er CNC-styrt, og bearbeider hele plater. Disse maskinene programmeres på forhånd og kan utføre flere tusen slag i minuttet. De vanligste typer niblere har presskraft fra 20-60 tonn og bearbeider plater på opptil 2000x4000 mm med en tykkelse på sjelden mer enn 10 mm. Kombimaskiner har blitt mer aktuelt med årene, hvor maskinen også utfører laserskjæring kombinert med stansing/nibling. Platene holdes fast i klemmer på arbeidsbordet og hele bordet flyttes til aktuell posisjon hvor hammeren slår verktøyet igjennom platen. Maskinen jobber ut ifra et program, som blant annet må inneholde x-, y-, c- og t-akse.
x = Lengdegrad
y = Breddegrad
c = Vinkelen / vridningen på verktøyet
t = Verktøy ID / verktøystasjon

Programmer/produkter tegnes ofte først ved hjelp av datamaskiner i et CAD-program og konverteres til en NC-fil (numerical control) som maskinen leser.

Maskinene passer godt til serieproduksjon og er forholdsvis billig i drift. En moderne nibler kan utføre jobber med en presisjon på flere hundredels millimeter.

Eksenterpresser[rediger | rediger kilde]

En eksenterpresse er en singel stansemaskin som oftest bare har et formål, eller en type verktøy. Disse har som regel meget høy presskraft (opptil 1 000 tonn) og kan utforme hele produkter på et slag ut fra et arbeidsstykke, eksempelvis et badekar eller en vask i metall.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Verkstedpresse

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]