Hopp til innhold

St. Veronika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
St. Veronikas svetteduk, malt av Domenico Fetti, (cirka 1620).

Sankt Veronika,[1] er i legenden satt i forbindelse med videreformidlingen av det sanne Kristusbildet.

Legenden om St. Veronika og svetteduken[rediger | rediger kilde]

St. Veronika, malt av Mattia Preti

Den hellige Veronika skal ifølge Acta Sanctorum ha vært en vanlig kvinne som var møtt opp i menneskemengden langs Via Dolorosa for å se de dødsdømte slepe seg frem med korsene som de skulle nagles til på retterstedet. Hun fikk da se hvordan Jesus slet seg frem med det tunge korset sitt, og rakte ham et linklede for at han kunne tørke av seg svetten. Jesus tok imot tørklet, strøk seg over ansiktet med det og rakte det tilbake til henne. Da sto det et tydelig avtrykk av ansiktstrekkene igjen på svetteduken.

Legenden har ingen grunnlag i Bibelen, men en klut som en mente var St. Veronikas slør er (trolig siden det 700-tallet) blitt bevart blant relikviene i Peterskirken i Roma. Legenden hadde stor appell og ble vidt utbredt blant de kristne.

I folkelig etymologi «vera eikon»[rediger | rediger kilde]

Navnet «Veronika» er egentlig et latinsk kvinnenavn, trolig avledet av det gamle makedonske, Berenice, som betyr «den seierbringende» (som også korresponderer med det greske *phere-nikē). I folkeetymologien har imidlertid navnet «Veronika» blitt forbundet med ordene 'vera' (latinsk "sant") og 'ikon' (gresk for "bilde"). Enten dreier det seg altså om en forvanskning av navnet eller så er det basert på en sekundær fortolkning ved at det opprinnelig var sløret som ble benevnt "vera ikon" (= sant bilde) og deretter gitt til den medlidende kvinnen. Vera er også brukt som kortform av Veronika. Navnedagen er 4. februar.

Kunstnerisk motiv[rediger | rediger kilde]

Legenden om St. Veronika som ga Jesus sin svetteduk har inspirert flere kunstmalere. I legenden finner en indirekte det tidligst eksisterende uttrykk for prinsippene bak trykkekunsten og billedtrykk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Harper, Douglas (november 2001). «Veronica». Online Etymology Dictionary. Besøkt 24. august 2007. .

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lorentz Dietrichson: Christusbilledet. Studier over den typiske Christusfremstillings Oprindelse, Udvikling og Opløsning. Gyldendalske Boghandels Forlag (F. Hegel & Søn), Kjøbenhavn 1880.
  • Ferdinand Ohrt: "Den hellige Veronika" (s. 133-134). De danske Besværgelser mod Vrid og Blod. Tolkning og forhistorie. [Doktoravhandling]. København 1922.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]