St. Govan's Chapel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Govan's Chapel
St Govans' chapel - geograph.org.uk - 876068.jpg
St. Govans kapell
Beliggenhet
NavnSt. Govan's Chapel
AdresseSt. Govan's Head, Pembrokeshire, Wales
Historiske fakta
Påbegynt6. århundre
Ferdigstilt13. århundre
Bygningsdata
Grunnflate22,5 m²
Etasjer1
Rom1
Posisjon

St. Govan's Chapel
51°35′55″N 4°56′12″V

St. Govan's Chapel er et kapell ved St. Govan's Head i Pembrokeshire sørvest i Wales.

Kapellet er bygd inn til en kalksteinsklippe, og bygningen måler ca. 6,1 x 3,7 meter med vegger bygd av kalkstein, og består kun av et rom.[1] Hoveddelen av kapellet ble bygd i det trettende århundre, selv om deler av det muligens kan være eldre og stamme fra det sjette århundre da munken Saint Govan flyttet inn i en hule der hvor kapellet ligger. En legende vil ha det til at Saint Govan er gravlagt under kapellets alter, som ligger i østenden av bygningen.[2] Inngangen er via en dør i nordenden, lave steinbenker løper langs nord- og sørveggene, og et tomt oppheng for en klokke er lokalisert i vestenden.[3] Skifertaket blir antatt å være av nyere dato sammenlignet med resten av bygningen.[3]

Bygningen er tilgjengelig fra toppen av klippene ved å klatre ned 52 trappetrinn,[4] selv om turistaktører gjerne sprer myten om at det er forskjellig antall trinn opp og ned om man teller.[5]

Bygningen ble vernet med såkalt Grade I status 2. august 1996. I dag ligger bygningen innenfor det britiske forsvarets skytefelt Castlemartin East Firing Range, noe som begrenser adgangen til bygningen når skytefeltet er i bruk og stengt for allmennheten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Beauties of England and Wales, or, Delineations, topographical, historical, and descriptive, of each county, Volume 18. 1815. s. 805. 
  2. ^ «St Govan's Chapel». Arkivert fra originalen 28. september 2013. 
  3. ^ a b «St Govan's Chapel». Coflein. Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Wales. 
  4. ^ An Inventory of the Ancient Monuments of Wales and Monmouthshire: VII - Country of Pembroke. His Majesty's Stationery Office. 1925. s. 21. 
  5. ^ «St. Govan's Head - Walk 6» (PDF). Pembrokeshire Coast National Park.