Spidding (sjakk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
abcdefgh
8
Chessboard480.svg
b7 svart tårn
f7 svart konge
e6 svart bonde
f6 svart bonde
d5 svart dronning
f4 hvit bonde
e3 hvit bonde
f3 hvit løper
e2 hvit dronning
f2 hvit konge
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Eksempel på «relativ spidding». Det er svart som skal trekke.

En spidding (eller spidder) i sjakk er et angrep på to brikker som står på linje, og ligner på en binding. Den mest verdifulle brikken står foran en brikke med mindre eller samme verdi. Motstanderen tvinges til å flytte den mest verdifulle brikken for å unngå at den blir slått, og blottstiller dermed den mindre verdifulle brikken som så kan slås. De brikkene som kan spidde er dronning, tårn og løper.

I diagrammet til høyre er det svarts tur til å flytte. Her er svarts dronning på d5 truet av hvit løper på f3, og dersom dronningen flyttes i trygghet vil løperen kunne ta tårnet på b7. Dette er en situasjon som kalles en «relativ spidding», ettersom svart kan velge å ikke flytte dronningen (men da tape den i neste trekk).

I en «absolutt spidding» er det kongen som står foran en annen brikke, og kongen flyttes i trygghet dersom den er truet ifølge spillets regler. I det nedre eksempelet er stillingen i forkant av en mulig «absolutt spidding».

abcdefgh
8
Chessboard480.svg
c8 hvit dronning
b7 svart bonde
g7 svart dronning
a6 svart bonde
f6 svart konge
e5 hvit løper
g5 svart bonde
a4 hvit bonde
e4 svart løper
h3 hvit bonde
f2 hvit bonde
g2 hvit bonde
g1 hvit konge
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Stilling etter Hvit: Be5+. Dersom svart slår løperen kan hvit rette et spidd mot den svarte kongen og damen. - det blir en «absolutt spidding»