Sparegris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En rosa sparegris

En sparegris eller sparebøsse er et tradisjonelt navn på en oppsamlings- og lagringsbeholder for penger. Barn og voksne legger gjerne små mynter og veksel i beholderen og sparer gjennom dette til det blir større beløp. En del sparebøsser er formet som en gris, og har tradisjonelt vært laget av keramikk, porselen, tinn og sølv – og senere i plast.

Navnets opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Selve navnet sparegris kommer fra det mellomengelske ordet «pygg», som betydde en type leire som ble brukt til å lage diverse kjøkkenredskaper som krukker. Folk sparte ofte pengene sine i kjøkkenets kokeredskaper og krukker laget av «pygg», ofte kalt «pygg jars». Rundt det 18. århundre endret man stavemåten på «pygg», og en «pygg jar» hadde utviklet seg til å hete «pig bank». Dette navnet kan ha blitt populært fordi det vanligvis var barn som brukte slike «pig banks», samt at et griseansikt er en barnevennlig form som er enkel å skape i leire. Da meningen hadde endret seg fra substans til form, begynte man å lage «piggybanks», eller sparegriser, av andre stoffer enn leire, som glass, gips og plast.

En annen fremsatt teori om navnets opprinnelse er basert på ideen om at pengene man gir til sparegrisen, representerer maten en bonde gir til grisen. Det koster bonden penger å mate grisen, og disse får han ikke tilbake før han slakter grisen (representert ved å knuse sparegrisen) for å selge kjøttet.

Formål[rediger | rediger kilde]

Sparegrisen brukes gjerne for å forsterke barns forståelse av å spare penger, og å bruke dem. Penger kan enkelt puttes på sparegrisen, men en større innsats kreves for å få pengene ut igjen. Dersom sparegirsen ikke har lås, må pengene dirkes ut eller i ytterste konsekvens sparegirsen ødelegges for å få tak i pengene igjen. Dette nivået av innsats gjør at sparegrisens eier må forsvare avgjørelsen om å ta penger fra sparegrisen.

I populærkulturen[rediger | rediger kilde]

Åå du gode sparegrisen min
nå skal du få tiøringen din

«Sparegris-visa» av Alf Prøysen

De fleste moderne sparegriser har en plugg eller et lokk i bunnen som kan fjernes slik at man kan ta ut penger fra grisen uten å ødelegge den.

Alf Prøysen har spilt inn sangen «Sparegris-visa», hvor han regelmessig inflasjonsjusterte sparebeløpet fra ettøring, til toøring og til sist tiøring og Rapperen 50 Cent har spilt inn en sang som heter «Piggy Bank».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]