Hopp til innhold

Sosiometri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sosiometri er en kvantitativ metode for å måle sosiale relasjoner. Metoden ble utviklet av psykoterapeut Jacob L. Moreno i sine studier på relasjoner mellom sosiale strukturer og psykologisk velvære.

Begrepet sosiometri relateres til Latin etymologi, socius som betyr fellesskap, og metrum som betyr måle. Jacob Moreno definerte sosiometri som

«innsikten i dannelsen og organiseringen av grupper og posisjonen til individene innenfor.»

Han legger til:

«vitenskapen om gruppeorganisering – det angriper problemet ikke fra utsiden av gruppen, gruppeskallet, men fra den indre struktur. Sosiometriske undersøkelser avdekker de skjulte strukturer som gir en gruppe sin form: alliansene, subgruppene, de skjulte antagelser, de forbudte agendaer, de ideologiske overenskomster, ‘stjernene’ i showet».

Han utviklet sosiometri innen de nye vitenskapene, men dets egentlige formål er transcendens og ikke vitenskap. Ved å gjøre valg basert på kriterier, åpent og energisk, håpet Moreno at individene ville være mer spontane, og at organisasjons- og gruppestrukturer ville bli levende og tydelige.

En av Morenos innovasjoner i sosiometri var utviklingen av sosiogrammet, en systematisk metode for grafisk representasjon av enkeltindivider som punkter/noder og relasjonene mellom dem som linjer/buer. Moreno, som skrev utførlig om sin tenkning, anvendelse og resultat, etablerte også et tidsskrift med titelen Sosiometri.

Erfaring i psykodrama-metoder og integrering av tenkning, følelse og handlingsaspekter av atferd, sosiometrikere praktiserer innenfor fagfeltene psykologi, behandling, eksekutive lederskap, samfunns- og organisasjonsutvikling.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]