Sort Kanal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sort Kanal
LandNorge
SendeområdeOslo og omegn (via nettet: Hele verden)
Første sendingAugust 1984
Sendinger
Analog99,3 MHz (Gikk av FM, september 2017)
DigitalDAB+: Blokk 13B: 231,728 - 233,264
Websortkanal.no
Sendetider

Hver mandag 20.30 - 22.00.

Sort Kanal diskuterer "husgudene" - av Waldemar Hepstein

Sort Kanal er et musikkprogram som ble startet august 1984 av Sigurd Weseth og Ina Blom i studentradioen Radio Nova. Navnet ble tatt fra en obskur 12-tommer (Auf Dem Schwarzen Kanal) med Konrad Schnitzler[1] – som seinere også ble kjenningsmelodien til Sort Kanal.

Sort Kanal har siden gått kontinuerlig hver mandag, med sendeflate på 30 min. fram til 1987, deretter en time fram til 2017, deretter 90 minutter. Sort Kanal er dermed det eldste programmet på nærradio som fortsatt er på lufta. Og det er det eldste musikkprogram i Norge nest etter Ønskekonserten .

Programmet har hatt et 30-talls medarbeidere siden 1984. Trond Bremnes kom med i på forsommer 1985 og har siden vært redaksjonsleder. Foruten redaktøren har fire andre vært med kontinuerlig siden 80-tallet (Stein Eirik Sture, Ola Nersveen, Erik Aaberg, Waldemar Hepstein). Flere av Radio Novas teknikere har også vært sentrale som medvirkende - både teknisk og redaksjonelt. Spesielt bør nevnes Bjørn Hamre og Ida Brenna.

Sort Kanal har også vært tidlig ute med live streaming. I 1997 streamet programmet for første gang i Norge radio live - den gang med to lyttere - teknikeren og hans "monitor".

Sort Kanal sendes nå hver mandag 20.30 - 22.00. Siden september 2017 sendes Radio Nova - og dermed også Sort Kanal - kun på DAB - og direkte på nett. De fem siste programmer kan til enhver tid høres på nett (se Radio Nova lenke under).

Innhold[rediger | rediger kilde]

Programmet har hatt en kontinuerlig redaksjonell profil, basert på å presentere musikk som ellers har fått lite plass i media. Det har ofte - men ikke alltid - hatt en "smal" profil. Redaksjonen har vært bredt sammensatt, hvilket har medført en stor bredde i kategorier: støy, minimalisme, electronica, jazz, improvisert musikk, diverse "kunstmusikk", performance o.a. I tillegg har det vært - og er - stor geografisk bredde og kronologisk dybde i det som presenteres.

Programmene kan eksempelvis være genre-baserte, omhandle enkelt(e) artist(er), dykke ned i regioner - eller ta for seg instrumenter og instrumentering. Mange programmer har hatt en historisk vinkling - impulser og uttrykksformer som har utviklet seg over flere 10-år.

Enkelte festivaler og begivenheter som All Ears Festivalen, Roskilde (de mindre kjente artister), Oslo World Music og Ultima har blitt viet spesiell oppmerksomhet.

Musikk som sprenger grenser mellom genre har vært særlig prioritert, gjerne med et innslag av infotainment.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]