Songe Træsliperi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Songe Træsliperi var et tresliperi som holdt til på Songe i Tvedestrand kommune. Virksomheten ble stiftet 21. mai 1912. Ifølge selskapets vedtekter skulle «Selskabets formaal er at produsere og sælge træmasse samt paa anden maate at nyttiggjøre sine eiendomme.»

Selskapets første disponent var ingeniør Albert Wüller. Denne stillingen hadde han frem til sin død i 1944. Etter han overtok svigersønnen, Alf Christophersen, som disponent.

Produksjon[rediger | rediger kilde]

I april 1913 startet produksjonen ved tresliperiet. Tremassen fra virksomheten ble eksportert til blant annet England for papirproduksjon. Songe Træsliperi var et flere tresliperier i tvedestrandsområdet. De øvrige var Gjeving Træsliperi og Fostvedt Træsliperi.[1]

Etter hvert ble konkurransen i markedet for hard for mange av tresliperiene, noe som også viste seg i dette distriktet. I 1968 slo tresliperiene på Fostvedt og Gjeving seg sammen, mens tresliperiet på Songe fortsatte alene. Den 11. november 1972 var det imidlertid slutt for Songe Træsliperi. Da la selskapet ned sin virksomhet etter 60 års drift.

Arkivet[rediger | rediger kilde]

Arkivet etter Songe Træsliperi befinner seg på Aust-Agder museum og arkiv i Arendal. Det inneholder møteprotokoll for hele bedriftens periode, korrespondanse, aksjebrev, en del dokumentasjon knyttet til produksjon, tømmerhandel og regnskap, samt en del tekniske tegninger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Tresliperiene i Tvedestrand, Avtrykk.no, 27.09.2017

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]