Smart kontrakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En smart kontrakt er en kodelinje som lagres i en blokkjede og utføres automatisk når forutbestemte vilkår og betingelser er oppfylt.[1][2] På det mest grunnleggende nivået er smarte kontrakter programmer som kjører slik de er satt opp for å kjøres av menneskene som utviklet dem. Fordelene med smarte kontrakter er tydeligst i forretningssamarbeid, der de vanligvis brukes til å håndheve noen form for avtale, slik at alle deltakere kan være sikre på utfallet uten at en mellommann er involvert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Saken forklart: Blokkjeden – på tide å ta grep?» (PDF). Teknologirådet. Arkivert fra originalen (PDF) 27. oktober 2022. Besøkt 9. desember 2020. «Smarte kontrakter: En blokkjede kan programmeres til å utføre handlinger umiddelbart så snart visse kriterier er oppfylt. Ved kjøp og salg av eiendom kan det nye eierskapet overføres og registreres på blokkjeden i det betalingen er registrert. Smarte kontrakter kan brukes til å forhindre korrupsjon og sikre raskere pengeflyt ved at bistandspenger låses til mat, helse eller utdanning.» 
  2. ^ «KOMMENTAR: Fem teknologier som endrer næringslivet». Digi.no (norsk). 24. juli 2019. Besøkt 9. desember 2020. «Blokkjeder gir oss uforanderlige, gjennomsiktige datalagringsmekanismer, som gjør at alle involverte parter har lik tilgang til transaksjonsdata. For eksempel tillater de smarte kontrakter hvor transaksjoner utløses automatisk ved hjelp av algoritmer når visse kriterier er nådd. I 2030 kommer bruksområdene for blokkjeder til å florere.»