Skumle eventyr med Billy og Randi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skumle eventyr med Billy og Randi
orig. The Grim Adventures of Billy & Mandy
Generell informasjon
SjangerAnimasjon / Komedie / Barn
Prod.landAmerikansk
Sendeår2003
Sesonger6
Episoder75
LengdeCa. 22 min. (per episode)
SpråkNorsk (dubbet)
Foran kamera
Stemmer avRichard Steven Horvitz, Grey DeLisle, Greg Eagles, Vanessa Marshall, Jennifer Hale, Jane Carr, Rachael MacFarlane, Phil LaMarr, Dee Bradley Baker, Armin Shimerman, Diedrich Bader, Maxwell Atoms, David Warner, Martin Jarvis, Debi Derryberry, Chris Cox, Renee Raudman, Fred Willard, C. H. Greenblatt
MedvirkendeStig Krogstad
Kim Fangen
Erik Skøld
Bak kamera
Skaper(e)Maxwell Atoms
RegiRobert Alvarez, John McIntyre
MusikkGuy Moon
Prod.selskapCartoon Network Studios
Sending
Periode13. juni 200312. oktober 2008
TV-kanalCartoon Network
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Skumle eventyr med Billy og Randi, også kalt Billy og Randis skumle eventyr (original tittel: The Grim Adventures of Billy & Mandy) er en amerikansk animert TV-serie skapt av Maxwell Atoms i 2001, som sendte den siste sesongen sin i 2007. Serien har tre filmer: Billy og Randi redder julen, Billy og Randis skumle spøkelseseventyr og Underfist. Serien sendes i Norge på kanalen Cartoon Network.

De to hovedrollene, Billy og Randi, har tvunget Mannen med ljåen (vanligvis bare kalt Grim, av det engelske navnet The Grim Reaper) til å være deres bestevenn for alltid gjennom et veddemål om sjelen til en syk hamster.

Det første navnet på serien var egentlig «Stygg og Slem» («Grim and Evil» på engelsk), men da var serien en kombinasjon av to serier i ett. For hver sending ble det sendt en del av Slemme Con Carne (Evil Con Carne) klemt mellom to episoder av Billy og Randi. I 2003 bestemte Cartoon Network seg for å gi hver kortepisode av serien sin egen faste fulltidssending. Som en følge av dette ble Slemme Con Carne avsluttet. Våren 2007 kom Slemme Con Carne tilbake på lufta med nyskapt introduksjon og rulletekst. Figurene fra Slemme Con Carne finnes ennå, siden de flere ganger dukker opp i Skumle eventyr med Billy og Randi, uten å være klar over at de egentlig ikke skal være der.

Bakgrunnshistorie[rediger | rediger kilde]

Billy og Randi er to barneskoleelever fra byen Endsville, som er en typisk, amerikansk «gjennomsnittsby». En dag mens de feirer elleveårsdagen til Billys hamster, Herr Snufse, dukker Mannen med ljåen opp. Han har kommet for å ta med seg hamsteren, men til hans overraskelse er ikke Billy og Randi det spor redde for ham. Randi nekter å gi ham hamsteren og tilbyr ham å leke en lek om den i stedet – hvis han vinner, får han hamsteren og Billy, men hvis han taper får de beholde hamsteren. Grim er så sikker på å vinne at han lovet at hvis de vant, skulle han også være deres bestevenn «for evig og alltid». Grim tar de to barna med til en verden ved navn Limbo, hvor de skal konkurrere i Grims favorittlek: limbodans.

I det han er på nippet til å vinne, spør Grim Randi om hun har noen siste ord. Da roper hun «kyss, kyss»; dette er ord som Herr Snufse har blitt trenet til å reagere på, og han gjør et utfall som raskt slår den tidligere ubeseirede limbomesteren i bakken. Dermed er Grim dømt til å være disse to barnas «bestevenn», en oppgave han lider seg gjennom med en god porsjon forakt og hån fra andre overnaturlige skapninger. I starten er han Grim svært deprimert, men ettersom tiden går, tilpasser han seg gradvis den nye tilværelsen. Han blir en «vanlig mann» som ser på TV og filmer, surfer på Internett, spiller videospill, spiser hurtigmat og iskrem og ellers foretar seg en rekke andre «normale» ting. I sjeldne tilfeller kan man til og med se ham leve ut sin feminine side, for eksempel ved å iføre seg en rosa kjole, snufse, plukke blomster eller bruke masse tid på badet. Selv om han har tilpasset seg noenlunde til sitt nye liv og lever med de to barna i et slags hat/kjærlighetsforhold, avskyr han Billy og Randi, og lever i evig håp om en dag å kunne bryte seg løs fra tilværelsen som barnas tjener.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

 • Billy
 • Randi (engelsk: Mandy)
 • Grim
 • Ørjan (engelsk: Irwin)
 • Harold
 • Gladys
 • Mørkel (engelsk: Nergal)
 • Spørge (engelsk: Sperg)
 • Hoss Delgado

Miljø[rediger | rediger kilde]

Store deler av serien foregår i Billy og Randis hjemby, Endsville. Verken beliggenheten eller alderen til Endsville kan bestemmes eller dateres, selv om byen har dukket opp i flere tilbakeglimt, både fra Billys fars ungdom, begynnelsen på 1900-tallet og Middelalderen. Grim kommer helt åpenbart fra Underverdenen, og serien avlegger derfor hyppige besøk her. Grims ljå er nemlig i stand til å lage kosmiske rifter som personene i serien kan bruke til å besøke andre eksistensielle plan i universet, inkludert forskjellige varianter av livet etter døden: Nirvana (Buddhismen), Åsgard (Norrøn mytologi) og «Nedre helvete».

Billy og Randi har også reist med Grim til steder som Tidshallen (hvor de ved et uhell vendte opp-ned på timeglassene sine, og dermed begynte å eldes bakover og til slutt forsvant), Fryktens sirkus (hvor ekte menneskebarn blir sett på som en del av misfosteroppvisningen), Underverdenes rettssal og til med Underverdens spisesal (Kun åpen for ansatte). Grims ljå kan også mane frem monstre, overnaturlige skapninger og ymse innbyggere av Underverdenen til Endsville. Han kan også bruke den til å høste inn sjeler, selv om Randi i episoden Dødelig Dilemma spesifikt forbød ham fra å drive med «innhøsting». I tillegg til at universet i serien bryter med naturlovene, finner man også flere historiske sideversjoner og feilplasserte historiske gjenstander og personer. For eksempel er Abraham Lincoln president og at De forente nasjoner (FN) ikke er verdens fredsbevarende organisasjon, i stedet er det Folkeforbundet som innehar den plassen (Folkeforbundet ble egentlig oppløst i 1946).

At det befinner seg en person som ser ut til å være kommunist i Folkeforbundet antyder også at Sovjetunionen ikke er oppløst i dette universet. På denne og mange andre måter (slik som antiromansen mellom figurene og den bisarre oppfatningen av raser og kjønn) minner serien om George Herrimans poetiske og bakkerystende Krazy Kat. Dette universet er også samme univers som i serien Slemme Con Carne i episodene Chicken Ball Z (En parodi på Dragon Ball Z) møtes alle figurene fra de to seriene en kort stund. I Anden dukker Hector Con Carne opp i fengselet (for øvrig med replikken «Jeg er jo ikke engang med i denne serien lenger!»). I Kompani holt kommer Hector Con Carne og assistenten hans på besøk hos General Arr. I episoden Arr for livet fra sesong tre, møter figurene General Arr, i det som kan sees på som en full krysningsepisode mellom de to seriene. Arr er nå blitt en tilbakevendende figur i serien, vanligvis vist mens han til stadighet kjemper mot krigsavhengigheten sin. Begjæret etter makt undertrykker han som regel ved å lage maisbrød eller stelle hagen.

Fra tid til annen overrasker hovedrollene med ordspill som er uvanlig for slike urealistiske animasjonsserier (selv ikke i halvvoksne serier er slike ordspill vanlige). Slik som: «Evolusjon fengsler ingen» (Randi), «Penger er roten til alt ondt» (Randi), «Håp kastes bort på de håpløse» (Randi) og videre.

Randis åpningsreplikker[rediger | rediger kilde]

Etter introen på begynnelsen av hver episode dukker Randi opp foran en helt svart skjerm, bryter «sceneveggen» med sin sedvanlige spisse stemme, og kommer med en introduksjonsreplikk. Selv om hennes aller første hilsen da serien gikk under navnet Stygg og Slem var: «Klapp igjen og følg med på showet», er de fleste av innledningsreplikkene hennes ordspill. Eksempler på åpningsreplikkene hennes er:

 • «Det er ikke nok å vinne, andre må tape»
 • «Evolusjon fengsler ingen»
 • «Hvis du skifter kanal, så begynner vi å snakke om det bak ryggen på deg»
 • «Dette er slutten; Knus fjernsynet»
 • «Hvis du blir det du spiser, kan jeg bli deg i morgen» (hvorpå hun holder opp en kniv og en gaffel)
 • «Du kan endre utløpet av denne tegnefilmen ved hjelp av viljekraften din»
 • «Det er brutalt og umenneskelig»
 • «Raggel, fraggel»
 • «Roser er røde, fioler er blå, vi kommer om bord, og du er snart død»
 • «Dra i en spakk og trekk i snor og sjokkotøfftøfftoget for»
 • «Du er jordnær, men jeg tror du kan komme enda dypere»
 • «Hvis dumskap har fått oss hit, kan det vel få oss ut?»
 • «Har det blitt morsomt snart?»
 • «Er det noe rart her, eller er det bare deg?» (fulgt av at Randis fjes blir forvandlet til et heslig monster).

Disse kommentarene refererer ofte til kjente eller ukjente kilder. Ved en anledning utbrøt Randi: «Do as thou wilt' shall be the whole of the law» (På norsk blir det noe sånt som: «Eders vilje skal forbli Eders lov»). Dette er tatt fra den notoriske Aleister Crowleys Lovens Bok. Randi har også sitert fra Sir Arthur Conan Doyles bok Hunden fra Baskerville: «Hvis du verdsetter liv og helse, hold deg unna myra».

I en annen åpningsscene sa Randi: «Ondskap. Ren og enkel fra den åttende dimensjon», et sitat fra filmen The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension. Noen ganger kan også andre figurer avlevere introduksjonsreplikken. Den krypende sjarm/Rett opp/Et Grimt show er den første episoden hvor Randi ikke kommenterte på den svarte skjermen; denne gangen ser vi Billy gå fram foran skjermen og si «Hvor er jeg? Hvem er dere’a?». I episoden Dyrebare utvekster/Problemet med Billy spør Randi «Hvem vet hva slags ondskap som lurer i menns hjerter», hvorpå Grim plutselig dukker opp og roper «Jeg vet, jeg vet!» (En parodi på åpningsreplikken i radiokanalen The Shadow).

Episoder[rediger | rediger kilde]

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

# Norsk tittel Engelsk tittel
11 Lille fatters edderkopp / På tre hjul i svingene Spider's Little Daddy / Tricycle of Terror
12 Hell og ulykke / Grim er bare ute etter kroppen sin Dumb Luck / No Body Loves Grim
13 Gå, gå til fiskeskjær / Arr for livet Li'l Porkchop / Skarred for Life
14 Smertens hus / Grimme utsikter / Randi hundser hunder House of Pain / A Grim Prophecy / Mandy Bites Dog
15 Barnetimen for de verste / Nærsynt og fremsynt Nursery Crimes / My Peeps
16 Marve Nattpotte og det hemmelige kammeret / Fryktens sirkus Nigel Planter and the Chamber Pot of Secrets / Circus of Fear
17 Busemannen / Dverg-gnål Bully Boogie / Here Thar Be Dwarves!
18 Lærervikaren / Høna eller egget? Substitute Teacher / Which Came First?

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Originalversjonens stemmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]