Hopp til innhold

Skjells år og alder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Å komme til skjells år og alder, tidligere også skrevet skjels år og alder, betyr at en har blitt så gammel at en har begynt å forstå eller at en har blitt klok.

Skjells i dette uttrykket har med ordene skjelne og skille å gjøre. Når man skjelner eller skiller mellom noe, forstår en, og når en når skjells år og alder, har man fått forstand og blitt fornuftig. Det er det samme ordet som skjellig, som brukes i straffeprosessloven om «skjellig grunn til mistanke», da i betydningen forståelig, rimelig, fortsandig eller klar. Det samme ordet brukes i uttrykk som «å gjøre rett og skjell for seg» eller «det skjeller deg ikke», som betyr «det vedkommer deg ikke» eller «det har du ikke forstand på».

Uttrykket forekommer også på dansk i formen at komme til skels år og alder. Der ble tidligere også ordet skel brukt i betydningen «evne til å skjelne, skjønne», «skjønnsomhet», «fornuft», «forstand» og «(åndelig) sans» og i sammensetninger som skelsaar eller skelsalder. Å komme til skjells år og alder kan på engelsk oversettes med reach the age of discretion.

Autoritetsdata