Skellefteå AIK

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Skellefteå AIK Hockey, er et idrettslag fra Skellefteå i Sverige. Klubben ble dannet 1921 Hockey ble lagt til programmet i 1943 og i 1985 ble hockey en uavhengig forening, først under navnet Skellefteå Hockey Club (SHC), men i 1991 dro de tilbake til Skelleftea AIK Hockey da det fortsatt var slik navngitt av befolkningen.

Historik[rediger | rediger kilde]

Skellefteå AIK ble grunnlagt i 1921 av medlemmer av Skellefteå IF. Grunnleggerne ønsket å starte opp en bandy del av klubben, men ble nektet. De besluttet derfor å danne en ny klubb, og starter med en IFK forening. IFK's paraplyorganisasjon, derimot, ønsket å få betalt for å bistå i den formasjonen, derfor falt valget på dannelsen av en AIK-unionen og de ​​fikk kontakt med AIK i Stockholm og fikk hjelp til å sette opp foreningens vedtekter. Skellefteå tok derfor AIKs farger og drakter, noe som blir veldig kritisert idag.

I løpet av det første tiåret var rivaliseringen mellom de to klubbene AIK Skelleftea (Skellefteå AIK) og IF (IF Skelleftea) høyt. Befolkningen var delt i to leire, AIK: ere og IF: ere. I dag er det ikke lenger IF, men den gamle skillet gjør det klart at kun begrepet klubben Skelleftea AIK.

Skellefteå AIK begynte med ishockey i 1943, men spilte i sin første sesong kun treningskamper. Sesongen 1943/1944 begynte å spille i Skelleftea Serien, som ble aldri helt ferdig pga dårlig vær. Skellefteå AIK Hockey match kostymer har alltid vært svart og gult. Maple Leaf, hvilken ramme klubben merket kom på 1950-tallet som en hyllest til hockey store landet Canada. Den svarte og gule striper på i ermet (tiger striper) har kommet og gått i klubben drakten.

På midten av 1990-tallet, var Skellefteå AIK sterk trussel om konkurs, en navneendring var ute på dato "Skellefteå Sting Heads" var forslaget, kan konkurs unngås, navnet endres som sådan og den prestisjefylte klubben navnet Skellefteå AIK kunne fortsette sin ferd mot fremtiden.

svenske eliteserien[rediger | rediger kilde]

Skellefteå AIK spilte i eliteserien i ti sesonger på rad, hvor 1977/1978 var høydepunktet, når du kom på andreplass i serien, og deretter ta hjem å vinne gull. I år var lagets store kaptein Hardy Nilsson, som siden har blivt legendarisk. Skelleftea vant eliteserien ishockey i 1980/1981, men ble da slått i Championship semi-finalen. Etter sesongen 1984/1985 hadde å midlertidig forlate den øverste serien. I 1985 gikk ishockeyseksjon atskilt fra andre Skellefteå AIK, og for et par år under navnet Skellefteå HC.

Sesongen 1985/1986 ble Skellefteå spille i daværende Division 1 og Championship. Den vant imidlertid de to seriene og den beste divisjonen finalen mot andre plasserte Huddinge IK og tok steget opp til Elite League etter bare ett års degradering.

Skelleftea fikk spille fire sesonger for klubben. Sesongen 1987/1988 var det elleve og ble dermed henvist til å spille i daværende Championship, som endte på andreplass, og måtte spille en annen Premier Division finalen mot nummer én Vastra Frolunda HC. Skelleftea vant finalen 3-2 i kamper. Den avgjørende kampen ble vunnet i en absolutt fullpakket Scandinavium med 10-1 og klubben fikk beholde sin plass i høyeste liga. Sesongen 1989/1990 laget kom sist i serien og da var det et annet spill i Championship. Denne gangen mislyktes med en direkte avkastning marsj til eliteserien.

Sesongen 2012/2013 tok Skellefteå AIK sitt andre SM-gull i klubbens historie. Laget slo Luleå HF med 4 - 0 i finaleserien. I sluttspillet vant Skellefteå 12 av 13 kamper, og tapte ingen etter full tid. Sesongen 2013/2014 tok Skellefteå AIK sitt tredje SM-gull i klubbens historie. Laget slo Färjestads BK med 4 - 0 i finaleserien.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]