Skalafordel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Når produksjonen går fra Q til Q2, reduseres grensekostnaden fra C til C1.

En skalafordel eller stordriftsfordel (engelsk: economies of scale) betegner innen økonomi og produksjonslære en situasjon innen produksjonen av en vare eller tjeneste, hvor produksjonen har avtakende grensekostnader. I dette ligger det at kostnadende blir mindre per produserte enhet når antall produserte enheter øker. Avtakende grensekostnader er vanlig i mekanisert industriproduksjon og i mange tjenestesektorer som bygger på teknologi og nettverkseffekter.

Eksempler på næringer som har skalafordeler er alle typer maskinell fabrikkproduksjon og samlebåndsproduksjon, samt tjenester som eksempelvis bank- og finanstjenester, innholdstjenester over internett, og telekommunikasjon.

Det motsatte av skalafordel er skalaulempe (eller stordriftsulempe), begge disse er eksempler på skalaeffekter («hvor mye» man produserer). Noen relatert effekter er omfangsfordel (economies of scope) og dens motsats omfangsulempe (diseconomies of scope), som begge er eksempler på omfangseffekter («hva» man produserer og hvordan disse produktene komplementerer hverandre).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]