Sinclair Research

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sinclair Research
Sinclair.svg
Org.formOffentlig aksjeselskap
BransjeElektronikkindustri
Etablert1961
Opphørt 1985
Hovedkontor LondonRediger på Wikidata
LandStorbritannia
Produkt(er) ZX SpectrumRediger på Wikidata
Grunnlegger(e)Clive Sinclair
Nettsted Offisielt nettsted (en)

Sinclair Research Ltd er en forbrukselektronikk-selskap grunnlagt av Clive Sinclair i Cambridge, England (opprinnelig som Sinclair Radionics i 1961) for å selge hi-fi utstyr, kalkulatorer, radioer og andre produkter. I ettertid er selskapet best kjent for datamaskinen ZX Spectrum

Fjernsynsapparater[rediger | rediger kilde]

Sinclair utviklet i 1966 fjernsynsapparatet Microvision, verdens første bærbare fjernsyn. Dette kom aldri i salg fordi kostnadene ble for store. I 1976 kom den fornyede utgaven Microvision TV1A/MON1A i produksjon men salget tok ikke av og rettighetene ble etterhvert solgt til Binatone etter at Microvision hadde blitt et tapsprosjekt for Sinclair.

I 1984 lanserte Sinclair lommefjernsynet TV80. I motsetning til tidligere modeller fra Sinclair hadde dette en flat CRT-skjerm med en strålekanon montert på siden. En fresnel-linse ble brukt til å forstørre bildet på skjermen. TV80 solgte bare i 15 000 eksemplarer og var også et tapsprosjekt for Sinclair. Skjermteknologien bak TV80 måtte også gi tapt for LCD-skjermer til lommefjernsyn.

Kalkulatorer[rediger | rediger kilde]

I 1972 markedsførte de verdens første lommekalkulator, Sinclair Executive (en), som skulle vise seg som en suksess. Mange andre varianter av lommekalkulatorer fulgte etter, inkludert Sinclair Cambridge (en), Sinclair Scientific (en) og Sinclair Oxford (en).

Datamaskiner[rediger | rediger kilde]

På 1980-tallet kom Sinclair research inn på markedet for hjemmedatamaskiner med sin ZX-80. Denne ble solgt for £99.95 og var da den billigste hjemmedatamaskinen i salg i Storbritannia. I 1982 kom Sinclair på markedet med ZX Spectrum som skulle bli Storbritannias bestselgende datamaskin og i skarp konkurranse med maskiner som Commodore og Amstrad.

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.