Siktekurve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Siktekurve eller korngradering en grafisk fremstilling av sammensetningen i et steinmateriale etter kornstørrelsen.[1] Materiale som skal testes, passerer gjennom forskjellige sikter med forskjellig maskevidde.

En siktekurve kan gjøres ved hjelp av en elektrisk maskin som vibrerer siktene, men det kan også gjøres manuelt. Siktekurver brukes hyppig på pukkverk for å beskrive steinmaterialene. Betong blandeverk må også kontrollere grus og sand de bruker for å lage betong( betong inneholder 50-70 % grus og sand). Asfaltverk kontrollerer også sand og grus de bruker i asfalten (asfalt inneholder ca. 80 % sand). Statens vegvesen har krav til siktekurver på alt av pukk, grus og stein som skal ligge under asfalten på en vei. Siktanalysen er en standardisert prosedyre som er beskrevet i NS-EN 12620 og NS-EN 933-1.

Når det er snakk om store mengder med sand eller grus, er det kun en 5–20 kg som blir hentet ut å utført sikteanalyse på. Deretter antas det at den fullførte sikteprøven kan representere resten av det granulære materiale. Pukk, grus og sand må ikke være fuktig eller våt når det utføres en sikteanalyse av dem. Det er fordi fukten vil øke vekten av granulære materiale. Derfor må massene tørkes før de blir siktet. Svakheten ved en sikteprøve er at den ikke kan fortelle oss noe om formen på kornene som siktes, kun størrelsen. For å måle formen på kornene kan flisigheten måles, denne testen er lite brukt. Testen skal utføres i henhold til NS-EN 933-3. Grus pukk og stein kan være dekket med et fint lag med støv før det skal siktes. Dette støvet kan sitte fast på kornene og være vanskelig å fjerne. siktes dette på vanlig måte vil det gi en unøyaktig siktekurve. Det kan da anvendes våtsikting. I en våtsikt blir massene lagt i vann eller spylt for å fjerne støvet. Deretter tørkes dette "gjørmevannet" slik at det blir liggende igjen et pulver. Dette blir veid og siktet på de mindre siktene (f.eks. fra 0,5 mm og nedover til 0,063 mm).

Siktekurver av fin sand eller pulver blir gjerne kalt PSD (Partikkelstørrelsefordeling) og kan brukes i medisin produksjon, Matfabrikker eller Industri. Her brukes gjerne andre metoder for å kunne lage en siktekurve, dette kan være gjennom sedimentering eller laserteknologi.

Maskevidder etter ISO (NS-EN 12620) (NS-EN 933-1)
63 mm
56 mm
45 mm
31,5 mm
22,4 mm
16 mm
11,2 mm
8 mm
4 mm
2 mm
1 mm
0,5 mm
0,25 mm
0,125 mm
0,063 mm

Ved sikting

Synonymer til siktekurve kan være: sikteanalyse eller kornfordelingskurve

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Ordforklaringer» (PDF). Skogkurs.no. Besøkt 14. januar 2018.