Sikkerhetssenter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sikkerhetssenter betegner et kurs- og kompetansesenter som driver kurs, opplæring og rådgivingsvirksomhet innen områder knyttet til helse, miljø og sikkerhet. Det finnes en rekke sikkerhetssentre i Norge, både privateide og underlagt offentlige skoler. En del av sikkerhetssentrene har godkjenning til å drive obligatorisk sikkerhetsopplæring som er krav innen olje-, gass- og maritim industri.

Kompetanseområdene er gjerne generelle HMS-kurs og kurs knyttet til brannvern, sjøredning og førstehjelp. Sentrene har gjerne brannfelt med muligheter for ulike branner som gassbranner og ulike væskebranner, samt røykdykking. Sjøredning skjer normalt fra plattformer der redningsbåter og mann over bord-båter brukes i trening.

De siste årene har de fleste, større sentre også kurs innen helikopterevakuering der en «helikopterkropp» senkes med kran ned i et basseng og lar kursdeltakerne svømme ut av vinduer i helikopteret og opp i fri luft.

Alexander Kielland-ulykken i 1980 førte til økt fokus på sikkerhet og gjennom Leiro-utvalget ble formelle krav til sikkerhetsopplæring etablert. Dette førte i sin tur til at en rekke sentre ble etablert over hele landet.

Krav til obligatorisk sikkerhetsopplæring stilles først og fremst av to sentrale aktører i Norge, Sjøfartsdirektoratet og Norsk olje- og gass.

Sjøfartsdirektoratet godkjenner sikkerhetssentre for opplæring i sikkerhet av sjøfolk til norske skip. Kursene er basert på IMO sine konvensjoner og grunnkurset har en varighet på 50 mens det videregående kurset har en varighet på 80 timer.

Norsk olje- og gass er en sammenslutning av operatører og andre som har virksomhet på norsk sokkel. NOG stiller krav til sikkerhetsopplæring og gir godkjenning og foretar revisjoner av sikkerhetssentre. NOG har en rekke ulike kurstyper. Det grunnleggende, obligatoriske kurset er «Grunnleggende sikkerhets- og beredskapsopplæring» med en varighet på 4 dager.

20 av de norske sikkerhetssentrene, både privat- og offentlig eide, er organisert i Norske sikkerhetssentres forening.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]