Sigurd Sagens Båtbyggeri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sagen Båt AS var et norsk båtbyggeri som ble etablert i 1917 av brødrene Sigurd Sagen og Freidar Sagen i Hommersåkvågen. Brødrene kom fra en familie med lang tradisjon innen båtbygging, og de valgte å etablere sitt båtverft på grunn av gode havneforhold, gunstig strandsone og sentral beliggenhet i forhold til Stavanger og Ryfylkefjordene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Sigurd Sagen, 31 år gammel, og broren Freidar startet virksomheten uten tilgang til elektrisk strøm de første årene. Elektrisitet kom først til bygda i 1920 og ble primært brukt til belysning. I 1923 døde Freidar, bare 29 år gammel, og etterlot Sigurd som den drivende kraften bak båtbyggeriet. En yngre bror, Håkon, jobbet periodisk ved båtverftet før han senere startet sitt eget firma, Byggmester Sagen, i Stavanger.

Sigurd Sagen bodde først på loftet av fabrikken, men i 1918 bygde han et nytt hus like ved båtbyggeriet etter å ha giftet seg med Inger Espedal. Inger døde i 1945, men huset står fortsatt i sin opprinnelige stand.

Produksjon og materialer[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen spesialiserte Sagen Båt seg på å bygge mindre motorbåter i tre, samt utføre reparasjoner og ombygninger. Råstoffet hovedsakelig brukt i båtbyggingen var furutømmer fra Ryfylke og Telemark, i tillegg til eik fra Ims, Li og Usken. Eika fra Ims var av høy kvalitet.

Båtene[rediger | rediger kilde]

Sagen Båt ble kjent for å bygge seilbåter som utmerket seg i seilregattaer. Far og sønn, Sigurd og Johannes, konstruerte og tegnet båtene selv ved hjelp av en grundig prosess som inkluderte bruk av passer, linjaler og fleksilinjaler. Senere ble spantene laget av laminat, med lag på lag av trebord som ble presset mot en mal.

Sjøsettingen av båtene var opprinnelig en manuell og balansert prosess, men senere ble det bygget en slipp og rampe for lettere sjøsetting. Mye håndarbeid var involvert, da maskinelt utstyr inkluderte båndsag, tykkelsehøvel, avretter og trefres.

Utvidelser og endringer[rediger | rediger kilde]

I 1954 ble en større utvendig slipp bygd, som kunne ta opp båter på opptil 100 tonn. Sagen Båt var også involvert i spesielle prosjekter som ombyggingen av MS Riskafjord II og "Turist I". Videre bygget de firma- og representasjonsbåter for selskaper som Lyse Kraft, Stavanger Elverk og Tou Mølle.

Skifte til plastbåter[rediger | rediger kilde]

I 1967 gikk Sagen Båt over til å bygge båter av glassfiber i stedet for tre. Produksjonen endret seg betydelig, og båtene ble ofte bygget i serier med standardstørrelser på 24 og 30 fot. Samtidig ble det gjennomført reparasjonsarbeid og ombygninger av eldre båter.

Eierskifte og avvikling[rediger | rediger kilde]

I 1963 ble verftet omdannet til Sagen Båt AS, og eierandeler ble delt likt mellom Sigurd Sagens tre barn: Johannes, Kristine og Jane. Johannes tok over ansvaret for verftet i 1967 da Sigurd, som da var over 80 år gammel, trakk seg tilbake. Produksjonen av trebåter avtok gradvis, og Sagen Båt avviklet virksomheten på slutten av 1980-tallet på grunn av lav investeringslyst og økonomiske utfordringer. Eiendommen ble kjøpt av Riska Sveis, som har drevet mekanisk industri i de gamle bygningene siden 1990-tallet. Den opprinnelige fabrikken har blitt erstattet av en moderne fabrikk i sjøhusstil, hvor Berge Mekaniske for tiden leier lokalene.


Referanser

  1. Lokalhistoriewiki.no - "Sagen båtbyggeri" [https://lokalhistoriewiki.no/wiki/Sagen_b%C3%A5tbyggeri]