Serapeion i Alexandria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Levninger av Serapeum i Alexandria.

Serapeion (gresk, alternativt latin: Serapium, Serapium eller Akropolis) var et tempel i den vestre bydelen Rhakotis i det gamle Alexandria i Egypt.[1]

Tempelet var et av flere templer dedisert til den egyptiske guden Serapis. I tempelet befant set seg en del av biblioteket i Alexandria og var uskadet da Julius Caesar inntok Alexandria; bibliotekets samlinger i Museion, de langt større, øst i byen ble ødelagte i år 48–47 f.Kr. Senere skjenket Marcus Antonius til sin hustru Kleopatra VII binn fra det av romerne erobrede biblioteket i Pergamon (den tids nest største bibliotek, også dette meget innholdsrikt), og disse ble forvart i Serapeion.

Flere historikere anser at Serapeion-tempelet ble ødelagt i år 389 e.Kr. på initiativ av den biskopen av Alexandria, Theofilos, som handlet i pakt med keiser Theodosius den store under forfølgelser mot hedninger.

Serapeion brukes også om andre templer oppført for guden Serapis, og det var dermed flere helligdommer bed dette navn. Et annet berømt Serapis-tempel var i Saqqara ved Memfis.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ramsay McMullan, Christianizing the Roman Empire A.D. 100–400 (Yale University Press) 1984, s. 90.