Sentrum–venstre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Sentrum-venstre)
Hopp til navigering Hopp til søk

Sentrum–venstre betegner et spekter i den politiske akse bestående av personer, organisasjoner, partier eller samarbeid mellom dem som strekker seg fra sentrum til venstresidenhøyre- og venstreskalaen i politikken. Betegnelsen brukes også om sentrumspolitikk med helning til venstre eller den moderate venstresiden. Ofte er sentrum–venstre et kompromiss eller et samarbeid på tvers av partier og organisasjoner innen disse aksene.

Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge ligger Arbeiderpartiet og Senterpartiet nært sentrum–venstre. Den rødgrønne regjering er et eksempel på et sentrum–venstre-samarbeid i Norge.

Politisk ståsted[rediger | rediger kilde]

I og med sentrum–venstre-begrepet varierer mye ut ifra hvilke personer, organisasjoner eller partier det innbefatter er det vanskelig å si noe presist om hvilken politikk som ligger bak det. Vanligvis vil imidlertid sentrum–venstre holde fast ved en sterk stat-løsning i en markedsøkonomisk ramme, altså såkalt blandingsøkonomi. Grunnleggende velferdstjenester skal i hovedsak være offentlige, men private aktører slippes til dersom disse kan komme som et supplement til de offentlige løsningene. Næringslivet skal hovedsakelig være privat eid, men dersom det er hensiktsmessig kan også staten være involvert, men da etter markedsøkonomiske prinsipper. Ideologisk sett ligger sosialliberalismen, sosialdemokratiet, progressivismen og venstrenasjonalismen nært sentrum–venstre.

Se også[rediger | rediger kilde]