Hopp til innhold

Sentrum–venstre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Sentrum-venstre»)

Sentrum–venstre betegner et spekter i den politiske akse bestående av personer, organisasjoner, partier eller samarbeid mellom dem som strekker seg fra sentrum til venstresidenhøyre- og venstreskalaen i politikken. Betegnelsen brukes også om sentrumspolitikk med helning til venstre eller den moderate venstresiden. Ofte er sentrum–venstre et kompromiss eller et samarbeid på tvers av partier og organisasjoner innen disse aksene.

I Norge ligger Arbeiderpartiet og Senterpartiet nært sentrum–venstre.[omstridt ] Den rødgrønne regjering er et eksempel på et sentrum–venstre-samarbeid i Norge.[omstridt ]

Politisk ståsted

[rediger | rediger kilde]

Vanligvis vil sentrum–venstre holde fast ved en sterk stat-løsning i en markedsøkonomisk ramme, altså såkalt blandingsøkonomi. Grunnleggende velferdstjenester skal i hovedsak være offentlige, men private aktører slippes til dersom de kan supplere offentlige løsninger. Næringslivet skal hovedsakelig være privateid; dersom det er hensiktsmessig kan også staten være involvert, men da etter markedsøkonomiske prinsipper. Ideologisk sett ligger sosialliberalismen, sosialdemokratiet, progressivismen og venstrenasjonalismen nært sentrum–venstre.

Autoritetsdata